Annan Kreetablogi: Postissa tuli kirja
Postilaatikostani löytyi tänään kirjapaketti Samoksen saarelta. Norjalainen ystäväni Inge on julkaissut kirjan kotiutumisestaan Samokselle viimeisten seitsemän vuoden aikana. Mitt tredje liv, Kolmas elämäni, on kirjan nimi. Alaotsikkona Samos, Egeerhavets perle, Samos, Egeanmeren helmi.
Matkasin Kreetalta työtehtävissä Samokselle toukokuussa, ehdin jututtaa tuoretta kirjailijaa, joka tuolloin vielä luki kirjansa oikovedosta. Nyt näen myös kirjan kaikki kymmenet kuvat Ingen rakkaasta saaresta. Kirjan tekemisessä hän yhdisti kaksi tärkeää harrastustaan – valokuvauksen ja kirjoittamisen.
Inge Strömsnes antoi työtoverinsa houkutella itsensä ensimmäiselle Samoksen matkalle vuonna 2001. Lämmin suhde saareen ja erityisesti Pythagorionin kylään syntyi ensikäynnillä. Ehkä se tärkein asia oli se tapa, jolla samoslaiset ottivat tulijan vastaan. Tuon ensivisiitin jälkeen Inge palasi saarelle eläkepäiviinsä saakka kahdesti vuodessa. Tiedän tämän saman tapahtuvan myös Kreetalla – kreikkalainen saari hurmaa monet ensikatseella, niin moni muukin kokee tulleensa kotiin saapuessaan Kreikkaan, ei ainoastaan Pentti Saarikoski.
Kreikan saarilla, niin Samoksella kuin muillakin käymillään saarilla Ingeä puhuttelee kiireettömyys, stressittömyys, ihmisen merkitys ihmiselle. Hän aloitti Samos-sivuston (http://samoslife.pythagorion-club.net/#home) pitämisen vuonna 2002 ja nyt julkaistu kirja syntyi sen kirjoituksista. Häneltä alettiin pikkuhiljaa kysellä Samokseen ja Kreikan-matkailuun liittyviä asioita ja hänelle ehdotettiin useita kertoja kaiken tiedon keräämistä kirjaksi. Nyt se on tehty.
Ingen kirja on hyvin henkilökohtainen kuvaus Samoksen saaresta, kuten niin usein meidän rakkaussuhteemme Kreikan saareen on hyvin henkilökohtainen. Ingen kirjassa kuulen hänen äänensä, hänen rauhallisen pohdiskelevan puheensa. Kirja on myös hyvin henkilökohtainen näkökulma Samoksen saareen: Inge näkee ja kuvaa niitä itseään eniten kiinnostavia historiallisia tapahtumia, juuri niitä itselleen läheisimpiä kyliä ja ihmisiä. Kun luen Ingen kirjaa, näen Samoksen Ingen silmin. Tapaan hänen ystäviään, kohta tuttuja ovat jopa Pythagorionin kissat.
Kirjan 82 lyhyttä kappaletta esittelevät saaren rikasta historiaa, arkeologisia nähtävyyksiä, elinkeinoja, kreikkalaisen vuodenkierron juhlia. Vähän siis kaikkea, elettynä ja koettuna. Tämä kirja kädessäni käyn Ingen opastamana muinaisen tyranni Polykrateen jalanjäljissä tämän suuruudenajan raunioilla, muistelen Pythagoraan oppeja, katselen vaaleanpunaisia flamingoja vanhoilla suola-altailla. Joka norjankieltä lukee ja ymmärtää voi hyvin käyttää kirjaa matkaoppaanaan tällä vihreällä, vehreällä, kauniilla saarella.
* * *
Kreetalla eletään juuri nyt kesän ensimmäistä helleaaltoa. Herään aamulla ennen auringonnousua kaskaiden kovaääniseen siritykseen. Ne aloittavat jo ennen naapurin kukkoa. Se tietää kuumaa päivää. Kohta kuuden jälkeen aamulla on mittarissa 30 astetta, tuulta ei nimeksikään. Kylänraitilla heti tervehtimisten jälkeen jokainen huokaa kelistä – poli sesti, kovin kuumaa! Päivä on harmaan autereinen. Illalla keltainen aurinko laskee usvaan. Merivesi on lämmintä.
Anna Meurling
Takk Anna!
Harmi, että en osaa norjaa, muuten lukisin mielelläni noin mielenkiintoisen kirjan!