Annan Kreetablogi: Äkkilähdöllä Pohjolaan

Mesinmäen aamu tuoksui nuotioiden savuilta. Oliivien poiminta on tehty, nyt puut karsitaan, lannoitetaan ja risuoksat poltetaan oliivilehtojen reunamilla. Kylän oliiviöljypuristamo käy vielä viikon ajan. Pakkasin aamulla äkkilähdölle matkalaukkuni – toppatakki ja villavaatteita, rouva-Annan oliiveja ja ison juustonpalan, muutaman Kreetan kukkakirjan. Kreetalta pääsee lentäen Suomeen joka päivä, jos on päästävä. Hyvästelin kyläläisiä aamupuuhissaan ja kerroin äkkilähtöni syistä. Sain mukaani monta sylillistä terveisiä.

Urheilevan tyttären polveen operoitiin uutukainen ristiside. Lähden joksikin aikaa koti-Suomeen toipumista tukemaan. Seuraan Mesin kuulumisia, katselen hetken Kreetaani kauempaa. Kerron näillä sivuilla talven jatkumisesta ja kevään merkeistä. Mesinmäelle jäivät heiluttamaan isäntä ja koira.

Daskalojanniksen lentokenttä Hanian kupeessa oli lähes autio vielä vajaata tuntia ennen Ateenan koneen lähtöä, yhdellä lähtöselvitystiskillä jokunen matkalainen. Muutaman taksin jono tolpallaan kenttärakennuksen ulkopuolella seisoi liikkumattomana. Turvatarkastuksessa on sitten yhtäkkiä ruuhka, puhe pulppuaa, monella on mukana kakkulaatikko, kreetalaismakuja mantereelle. Lentomatkoilla paikallisten ihmisten kanssa, lähellä kanssamatkustajia, tajuan aina kreikkalaisen puheen määrän. Polveileva puhe, sorina ei taukoa hetkeksikään ennen kuin laskeudumme Ateenaan ja hajoamme tahoillemme. Tuota puhetta voi kuunnella kuin sointuvaa taustamusiikkia. Illemmalla kuuntelen sitten Suomen-koneen hiljaisuutta. Aikaisen aamun kirkkaus peittyi mereltä nousseiden pilvien alle, kone joutui puskemaan massojen läpi aurinkoon, pehmeiden pilvivuorien yläpuolelle.

Ateenan lentokenttä ei nuku koskaan. Olen joskus huonojen lentoyhteyksien vuoksi yöpynyt täällä, valvonut aamun ensimmäiselle lennolle Kreetalle. Läpi yön ja aamun pikkutuntien kovaääniset pauhaavat muutaman hetken välein turvaviestejään: älä jätä matkalaukkuasi vartioimatta. Katselen ympärilleni – täällä ei näy mikään, tulee mieleeni. Ei näy, että maa natisee liitoksissaan, ei se, että jossain päin Eurooppaa juuri nyt pidetään kokouksia maan tulevaisuudesta, eipä sekään, ettei ole turistien sesonkiaika. Lentokenttien persoonaton elämä jatkuu aina samanlaisena. Matkustajat kulkevat trollejaan vetäen katse kaukaisuudessa, ehkä jo määränpäässään. Kahviloissa istuu väkeä puhumassa, kuin eivät koskaan olisi olleetkaan mihinkään menossa. Tämä lentokenttien samanaikainen jatkuva liike ja pysähtyneisyys tekevät niistä viehättäviä, olen aina viihtynyt lentokentillä.

Eurooppa on peittynyt lumeen. Kaikki mitä koneen ikkunasta siitä näen, pohjoisen Kreikan pilvien jäätyä taakse, makaa lumen alla. Viluisten lumien Eurooppa, jäiset Tonavan mutkat, lumihuiput ja Puolan rannikolla leveä jääreunus. Kone kaartaa meren yllä Kööpenhaminaan. Iltarusko on kaunein, mitä olen nähnyt aikoihin. Oranssi taivas hehkuu pitkään talven kylmässä kuulaudessa. Suomen-kone on täynnä työmatkalta palaavia, useimmat käsimatkatavarat ovat salkkuja. Kun kone laskeutuu Helsinki-Vantaan kentälle, on illan lämpömittarissa miinus kaksikymmentä astetta. Matka Mesinmäeltä määränpäähän kesti kutakuinkin kaksitoista tuntia. Kreeta ja Suomi eivät talvellakaan ole kaukana toisistaan.

You may also like...

6 Responses

 1. Maarit sanoo:

  Kuinka kauniin aamiaishetken annoitkin minulle kuvailemalla matkaasi, Anna. Nyt hiihtelemään. Hyvää oleskelua koti-Suomessa.

 2. Marcos sanoo:

  Eiköhän "maan" eli Kreikan tulevaisuus päätetä ihan Kreikan omassa parlamentissa. On naivia syyttää Kreikan ongelmista muita maita. Ei se, että joku suomalainen asuu Kreikassa ja sattuu pitämään maasta tee Kreikkaa syyttömäksi ongelmiinsa ja muita maita syylisiksi Kreikan ongelmiin.
  Se, että kreikkalaiset osoittavat avointa vihamielisyyttä suomalaisia kohtaan, saa aikaan sen etten noin 20 kreikanmatkan jälkeen harkitsekaan matkustamista Kreikkaan.

 3. Anna sanoo:

  Marcos: Ikävää, jos sinua on kohdeltu huonosti suomalaisuutesi takia Kreikassa. Tässä monenkirjavassa ongelmien vyyhdissä nimeltä Euroopan taloudellinen tilanne on Kreikka yksi monista langoista. Lisäksi oma vyyhtinsä on Kreikan sisäinen tilanne, poliittinen epävarmuus ja epätasapaino. Tällä hetkellä Kreikassa tavallinen kansalainen maksaa kalliisti niistä veloista, jotka ehkä koskaan eivät ole häntä koskeneet. Nuoriso on tulevaisuudeton, monet suunnittelevat maastamuuttoa. Kreikkalaisilla on hätä. Syyllisten ja syyttömien etsiminen tuntuu vähemmän tärkeältä. Tärkeämpää olisi löytää rakentavampia mahdollisuuksia kuin mellakointi, keinoja auttaa heitä, joilta tämä kriisi on kohta jo vienyt kaiken.

 4. Marcos sanoo:

  Valitettavasti sinä Anna et näe tai halua nähdä tilannetta sellaisena kuin se todellisuudessa on. Kreikan vaikeudet johtuvat poliittisesta korruptiosta, löperöstä talouden hoidosta, veronkierrosta ja sosiaalisten etuuksien väärinkäytöksistä. Ja näihin kahteen viimeiseen ovat osallisena kaikki kreikkalaiset, aivan joka ikinen. Veronkierrosta on kreikkalaisten keskuudessa tehty "taidetta".
  Ja nyt syytetään mm. meitä suomalaisia siitä, että me emme salli moisen menon jatkuvan.
  Syyllisten etsiminen on tässä tapauksessa tärkeätä, koska muuten sama meno jatkuu ja jatkuu. Epärehellisyyden kreikkalainen perii jo äidinmaidossa. Kaikki on suurta draamaa ja pelkkää puhetta, teot puuttuvat. Tähän on tultava muutos.

 5. juhani sanoo:

  Tätä keskustelua voisi jatkaa keskustelupalstan puolella jossa on jo aiheesta paljonkin kommentteja. Se soveltuu paremmin mielipiteiden vaihtoon.

 6. Anna sanoo:

  Juhani: Kannatan ajatusta, siirtykäämme keskustelufoorumin puolelle, saamme näihin teemoihin liittyvät mielipiteet samaan keskusteluun! Jatkan myöhemmin siellä!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *