Annan Kreetablogi: Krokotiili
Nyt tämä Kreetan krokotiilijuttu on uutisoitu niin Suomen kuin Ruotsin lehdistössä, siitä näytetään kuvaklippejä joka ilta täkäläisissä uutisissa. Matelijan ilmestyminen Potamin tekoaltaaseen Amarin laaksossa kuulosti ensin mätäkuun jutulta, Ruokolahden leijonalta ja Potami Nessiltä. Onko tämä tehokas tapa häätää uimarit altaalta? Kuvatkaan eivät ensi alkuun vakuuttaneet, missään ei näkynyt kuvan saumatonta sulautumista Potamin alueeseen. Mistä lienivät kuvat olleet?
Tässä linkki uutislähetykseen, jossa esitettiin pienen kamerahelikopterin kuvaamaa materiaalia Potamin krokotiilista. https://www.youtube.com/watch?v=3abUJmHnMcg&feature=share
Ajoin tänään patoaltaalle, kiersin koko altaan ja tapasin muutaman paikallisen asukkaan tuolta Amarin laakson luoteisista kylistä. Kukaan ei epäile jutun todenperäisyyttä, jokainen tuntee jonkun, joka on nähnyt krokotiilin. Sen sijaan en nähnyt mitään Ylen uutisoimasta viranomaisten pystyttämästä aidasta, jonka pitäisi eristää krokotiilin asuma-alue.
Loppuviikolla matelija-asiantuntijat kokoontuvat todennäköisesti yrittämään eläimen kiinniottoa ja siirtoa pois altaasta. Kirkkaassa auringonpaisteessa on vaikeaa kuvitella vaaraa matamassa tuolla pinnan alla. Jotkut kertovat kuitenkin jo rannalta napatuista lampaista. Paikalle kerääntyy uteliaita, mitä Rethimnonin päivän päälehdessä tiedottavien viranomaisten mukaan on pidettävä todellisena vaarana. Kun ei siitä eläimestä tiedetä. Kansan keskuudessa matelija on saanut turvallisen välimatkan päästä kaukaakatsojan mielessä lemmikin sävyjä, nimikin sille on annettu – Sifis.
Viikonloppuna puheissa kulki myös juttuja altaan vesilintujen kadosta, krokotiilin parempiin poskiin. Nyt Potamin altaalla keikkui pikkuaalloissa parisataa lokkia ja muutama kymmenen vesilintua, lähinnä nokikanoja. Ei tämä krokotiili mikään kova ahmatti ole vielä ollut.
Potami-altaan patopäädyssä muutaman metrin päässä rantatörmästä on uusi kafenio nimeltä Gidospito, nimi tarkoittaa suunnilleen vuohisuojaa. Kafenion isäntä Manolis kertoo rakennuksen olleen raunioitunut navetta ennen kuin se kunnostettiin. – Onko krokotiilia näkynyt? – Tämä Manolis on sen omin silmin nähnyt, juuri siinä kulmauksessa, jonka suuntaan kaikki muutkin kyselyihini vastaajat ovat viittilöineet, altaan kaakkoiseen rämelahdelmaan. – Onko asiakaskunta lisääntynyt? – Autoliikenne on lisääntynyt, kyllä tänne tullaan kurkistelemaan krokotiilia. Pöytäseurueeni ehdottaa krokotiilihavaintoja kekseliääksi mainostempuksi. Manolista naurattaa. – Pelottaako? – Ei nyt päivällä, mutta kun tästä illalla lähtee ja on pimeää, taskulampun valossa ei ole ihan mukavaa.
Kafenionin ohi ajaa hiljaista vauhtia muutama auto. Rantatörmällä kurkotetaan kaulaa. Altaan toisella puolella on vedenrajassa liikkeellä ryhmä uhkarohkeita mutarannalla.
Potamin allas on 60 neliökilometrin kokoinen vesialue, se näyttää oikeastaan aidolta järveltä lukuun ottamatta itse patoseinää. Se on suuri alue etsiä parimetristä krokotiilia.
Anna Meurling
Hyvä päivitys! Odotamme tarinalle jatkoa!
Ui nyt kuitenkin mieluummin meressä toistaiseksi. Jooko.
Saatiinko Sifistä koskaan kiinni? Vai liekö kuitenkin kyseessä paikallinen "ruokolahden leijona"?