Annan Kreetablogi: Orkidea-aika on alkanut!

Aamukävely tarjosi yllätyksen, polunvarressa kukkivat kevään ensimmäiset orkideat, kaksi komeaa Barlia robertianaa. Näiden ilmestyminen on aina yllätys, vaikka ne tulisivat juuri siihen aikaan, kuin kaikki kasvikirjani sanovat niiden tulevan. Silti, juuri kun aamu tuntuu erityisen viileältä, tuulee pohjoisesta ja sadepilvet taas kasaantuvat läntiselle taivaalle – nämä kukat yllättävät.

Tämän orkidean suomenkielinen nimi on jättikämmekkä, joskus sitä kuulee kutsuttavan myös hyasinttiorkideaksi. Se tosiaan näyttää kaukaa katsottuna hyasintilta, jo ehkä parhaan kukintansa ohittaneelta. Vaan läheltä katsottuna sen napakat hiukan nahkean oloiset kukat ovat vasta auenneet. Jättikämmekkä on Kreetan orkideoista suurin, se voi kasvaa lähes puolimetriseksi. Usein näitä näkee ryhminä oliivipuiden alla, kivikkoisilla laidunmailla, joskus vielä toukokuussakin.
Ja nyt näiden ensimmäisten orkidea-airueiden jälkeen on aika alkaa katsella ympärilleen. Kohta tulevat ne muutkin, salaperäiset kaunokaiset, jotka nousevat heinikkorinteille, puunjuurten lomaan, kivikkoisille kumpareille, Kreetan kevään orkideat.
Nyt pakkaamme reppuun essuja ja huiveja. Lähdemme Meronasin kylään osallistumaan ensimmäiseen ”Tule ja valmista lounaasi”-päivään. Aiomme opetella valmistamaan Kreikan kansallisruokaa papukeittoa Meronasin tapaan, sitä maailman parasta papukeittoa fasoladaa.  

You may also like...

3 Responses

  1. Päksy sanoo:

    Ihan kevään tuulahdus, kiitos Anna. Toivottavasti saamme reseptin mainitsemaasi papukeittoon, se lämmittäisi mukavasti täällä pohjoisen pakkasissa.

  2. finlandeza sanoo:

    Kämmekät ovat lempikukkiani täällä koto-Suomessa. Siellä Kreetalla ne jo sitten ovat kukassa!

  3. mirja sanoo:

    kiitos Anna keväisestä viestistä,kuvasta……..sielua lämmittävästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *