Annan Kreetablogi: Mandariini, klementiini, satsuma…

Maisema on pieniä aurinkoja täynnään. Sitrushedelmät kypsyvät, niistä ensimmäisinä makeanihanat sieltä pienimmästä päästä. Aamukävelyilläni seuraan puita – aamu aamulta niiden hedelmät ovat saaneet kirkkaamman oranssin värityksen. Samoin kuin Suomessa mandariinit liittyvät täkäläiseen joulunalusaikaani. Nyt niitä on alkanut putoilla puiden alle, jotkut kierivät kauas aitojen alitse, kulkijan eteen tarjoutuu kypsiä löytöjä.

Polulleni asti kierineet poimin mukaan. Niiden maku on aina yllätys: löydän kaikkea yltiömakeasta happamankarvaisiin syömäkelvottomiin, joissakin on enemmän siemeniä kuin hedelmää, ennätysmandariinissa oli kolmekymmentäneljä siementä. Milo-koira heittelee pudonneita hedelmiä ilmaan ja irvistää hampaiden lävistäessä ohuet kuoret.

Mandariininmyyjät ovat ilmestyneet myös katukuvaan ja pikateiden varsille. Matkallani etelärannikolle pysähdyn tienposkeen pysäköidyn kuorma-auton luona. Myyjä nimeltä Menelaos on myynyt sitrushedelmiään tässä paikassa kaksikymmentäkuusi vuotta, joka päivä satokauden aikana. Nyt hän kuorii muutaman mandariinin maistiaisiksi. Viisi euroa neljästä kilosta makoisia mandariineja, mukaan saan niitä sylillisen kaupanpäälisiksi, höysteeksi vielä muutama appelsiini ja greippi. Tämä sitrusten myyjä on ensimmäinen tapaamani Menelaos-niminen täällä Kreikassa. Nämä vanhat nimet hämmästyttävät: samaa nimeä kantoi jo yli kolmetuhatta vuotta sitten se onneton Atreuksen suvun mahtimies ja kuningas Agamemnonin veli, jonka kaunis Helena-vaimo häipyi itäisille maille ja sai aikaan Troijan kuuluisan sodan. Täällä kun nimet periytyvät isoisältä pojanpojalle, näen mielelläni tuon sitruskauppiaan takana palasen Kreikan muinaista mytologiaa.

Paluumatkalla poikkean puutarhuri-Janniksen puodissa kysymässä näiden moninimisten pikkusitrusten eroja. – Mandariini on kaiken alku, sanoo Jannis. Se tuotiin aikoinaan Kiinasta, nyttemmin se kasvaa lähes kaikkialla maailmassa, jos ei muutoin niin kasvihuoneissa. Esiäiti mandariini on se monisiemeninen, klementiini taas appelsiinin kanssa risteytetty mandariini, Suomessa tunnettu satsuma mandariinin ja klementiinin yhteinen lapsi, useimmiten se täysin siemenetön ja pliisuimman makuinen. Vaikka nämä runsaat mandariinisadot valmistuvat täälläkin näin joulun alla, syödään kesällä omaa kesämandariinia, ehkä pikkuisen karvaampaa ja kuivempaa. Kreetalla viljellään paljon paikallista klementiinilajiketta, sitä kaikkein raikkaimmanmakeinta ja vähäsiemenistä, tämä on myös puutarhuri-Janniksen suosikki.

Kauppamatkallani katselen hedelmiä pursuavia laareja. Myynnissä on Hanian seudulta sekä mandariini- että klementiininimisiä. Kaupan hinnat ovat suurin piirtein samalla tasolla Menelaoksen hintojen kanssa. Mutta täällä ei kukaan kuori ostajalle maistiaisia eikä kasaa syliin kaupanpäälisiä.


Kauppamatkallani katselen myös maisemaa kauempana. Kreetan vuorille on satanut lunta.

You may also like...

1 Response

  1. F.Harry Stowe sanoo:

    Kiitos, Anna! Osasitpa osuvasti vastata juuri mielessäni kummitelleen kysymykseen, eli mikä ero on mandariinilla, satsumalla ja klementiinillä – jäi guuglaamisen vaiva väliin ;-). Kysymys heräsi, kun viime viikkoina on ahkeraan syöty espanjalaisia klementiinejä. Nyt on ollut kaupassa tarjolla myös kreikkalaisia appelsiineja ja niitä täytynee myös tulevan viikon aikana ostella.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *