Annan Kreetablogi: Kirjoituspöydän ääressä

Olen kiertänyt Kreetaa työn merkeissä pitkästi toista kuukautta. Nyt palasin kotiin Mesinmäelle, vihdoin kirjoituspöytäni ääreen. Katsastin tapahtumia pihapiirissä, jututin naapureita ja rapsutin kissoja, totesin kevään vaihtuneen kesäksi Mesinmäellä. Myös kaupungissa on kesä – rantatuolit ja aurinkovarjot ovat paikoillaan, pääsiäisen jälkeinen viikko avasi viimeiset sesonkiin valmistautuvat matkailuyrittäjät. Jotkut rakentavat vielä uutta: Vanha suomalaisten tuntema Alkis on poissa, tilalle rakennetaan pikavauhtia uutta tavernaa nimeltä Kosta-Kosta.

Kelit ovat pikkuhiljaa lämmenneet. Pitkään aamut olivat raikkaan kirpeitä, iltaviileät ajoivat sisälle, auringonlasku toi iltaillan jälkeen koleuden, ulkonaistuja veti pitkähihaista ja paksumpaa päälleen. Nyt lämpöä on enemmän, kaupungilla näen matkalaisten kulkevan kevyissä vaatteissa vielä iltaisin.  

Tänään sitten aamulla suuret sadepisarat rummuttivat kattoa, niillä pisaroilla oli melkoisesti kokoa! Vielä myöhemmin päivällä kylän yli pyyhkäisi reipas kuuro. Sateita on ollut koko kevään aikana tavattoman vähän. Vuorilla näen enää kapoisia lumirantuja. Viime viikolla saimme yhden kunnon sadekuuron – tuolloin pelastauduin ryhmäni kanssa bussiin juuri samalla hetkellä, kun taivaat aukenivat, ja Eloundan ja Agios Nikolaoksen kadut muuttuivat hetkessä vuolaiksi virroiksi, ne kuljettivat mukanaan suuria kivenmurikoita, hiekkaa ja puiden oksia. Tuo kaatosade kesti vartin verran, saman ajan kuin matkamme hotelliin. Astuimme bussista auringonpaisteeseen.  Ja luonto kiittää!

Mutta nyt olen palannut blogini pariin. Istun taas mieluusti keittiöni kirjoituspöydän ääreen ja huhuilen lukijoitani. Näen tästä keittiön ikkunasta kauas merelle, ja eilen aamulla siellä mennäviiletti kesän ensimmäinen Santorinin pikalaiva vieden päiväkävijöitä tuolla kummalliselle, kiehtovalle saarelle. Iraklionissa näin viime viikolla ensimmäisen suuren Välimerenristeilijän ankkuroivan kaupungin satamaan mukanaan tuhansia risteilymatkailijoita. Matkailukausi on käynnistynyt Kreetalla.

Moni matkailualalla työskentelevä on odottanut ennätyksellisen lukuista kävijäjoukkoa Kreetalle. Kuitenkin tunnelma on jo nyt hiukan empivä – olemme jo toukokuussa, massoja odotetaan yhä. Ehkä sesongista tuleekin kompakti: sesongin huippu ehkä tiivistyy ruuhkaiseksi, sitäkin on hyvä vielä odotella.
Omaksi osuudekseni Kreetan matkailun edistämisessä olen tänä keväänä kokenut alkaneen yhteistyöni eräopasopiskelijoiden kanssa. Tulevien matkailualan oppaiden keväiseen Kreetaan tutustuttaminen on oma pieni korteni siihen kekoon, joka edistää Kreetan matkailuelinkeinoa. Mahdollisesti näiden vastavalmistuneiden oppaiden mukana tulee tulevaisuudessa Kreetalle uusia matkailijoita, luonnossa liikkujia, joille Kreetan loputtoman monipuolinen ja ihana luonto tarjoaa ikimuistoisen loman.

Viivyn kotona muutaman päivän, iso selkäreppu on jo puolittain pakattu. Parin päivän kuluttua suuntaan etelärannikolle testaamaan telttaa ja muita tunturivaelluskamppeita Kreetan lempeissä keleissä. Loppukesällä suuntaan Lapinvaellukselle ja nyt on aikaa tarkistaa retkeilyvälineiden toimivuus.

Ehdin kuitenkin hoitaa pelargonioitani ja ruusupenkkini, karsia vanhat ruusut. Kvittenpuun hedelmät ovat alkaneet kasvaa. Olen kolmen vuoden ajan siirtänyt lukuisia viikunapäivikin pistokkaita pihalleni, kerään niitä Hanian moottoritien varresta ja milloin mistäkin kadunposkesta. Kaupungilla ne rehottavat valtoimenaan kaikkialla, näyttävät pinkinpunaiset kukat loistavat keväästä loppukesään asti. Jokainen tuomani pistokas on juurtunut pihalleni, mutta aiemmin ne eivät ole lähteneet leviämään – todennäköisesti suolaisen meri-ilman puutteessa. Nyt ensimmäinen kukka on puhjennut yhteen vanhimmista pistokkaista. Se loistaa juuri niin upean värisenä kuin toivoin. Helmikuussa pihaan siirretyt uudet ruusut ovat kasvaneet puolimetrisiksi, niissä on parikymmentä kukkaa. Ne huojuvat hiukan iltapäivän tuulenvirissä, hetkittäin pihani täyttää huumaava ruusujen tuoksu.

 

Kreetaterveisin
Anna Meurling

You may also like...

7 Responses

 1. -S- sanoo:

  Heippa!
  Juuri tässä illalla kotiuduttu, aamulla vielä Rethymnonissa 🙂 Olimme siellä ensimmäistä kertaa, neljä kertaa aiemmin Hanian lähistöllä. Kotona mittari näyttää ulkolämpötilaksi 3,4 astetta.. Aamupäivällä lentokentällä Iraklionissa 24.. 🙂 Voi että kaipaan jo tuota mieletöntä kukkaloistoa, pinkin värisistä pelargonioista nappasin pistokkaita, saas nähdä juurtuvatko. Pyöräilimme ja kävelimme tuon näköisissä maisemissa, mentiinköhän läheltä teitä 😉

 2. Ritva Heleena sanoo:

  Kiitos taas, kuulumisista. Poden tosi kovaa Kreetan kevat ikävää,,, tämä vähän lievittää sitä. =)

 3. Anu sanoo:

  Kiva, kun ehdit kertoa kuulumisia Kreetalta työkiireidesi keskeltä! Voi, kun pääsisi sinne ihastelemaan kukkia ja tuoksuja.. Aamulla puutarha täällä Etelä-Suomessa oli yöllä sataneen rännän peitossa. Hyvää alkanutta kesää sinne ja terkkuja etelärannikolle 🙂

 4. ninni sanoo:

  Jassu Anna!Aivan malttamattomana olen käynyt jokapäivä katsomassa uusia blogejasi.Luulin jo,ettet kiireiltäsi ehdi niitä enään kirjoittaa.Nyt päiväni on pelastettu!Pieniä on ihmisen ilot.Voi,kun kaunista teillä siellä,Eilen oli satanut Saarijärvellä 20cm lunta,eli toppatakki on meillä tarpeen.Toivottavasti turistit löytävät tien teille sinne!Minäkin elän toivossa,että
  jossain vaiheessa kesää saisin haistella Kreetan tuulia.Mukavaa viikkoa teille!

 5. SillaM sanoo:

  Jassu!
  Kiitos taas Kreetan-kuulumisista! Vai on kantapaikkamme Alkis lopettanut! Siitä huhuttiin jo viime suvena, kun taverna oli myynnissä. Ikävä tulee vanhaa Alkista ja koko perhettä, mutta muutoksilta ei voi välttyä Kreetallakaan. Mutta mahtava luonto ja mukavat ihmiset löytyvät yhä sieltä, joten matkoja suunnitellaan ja varaillaan täällä räntäsateessa.

 6. melkein ikäihminen sanoo:

  Tervetuloa taas pariimme. Ja tervemenoa Lappiin sitten myöhemmin.

 7. Maarit sanoo:

  Kiitos taas, Anna, kauniista tilannekuvaelmastasi!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *