Annan Kreetablogi: Mesinmäellä remontoidaan

Kylän keskusta kirkon edestä vanhalle oliivimyllytalolle ja Nikosin tavernalle on ollut poikki useita päiviä. Tästä ei kukaan ole varoittanut, missään ei ole kylttejä kehottamassa kiertämään muita teitä. Kylä ruuhkautuu kerta toisensa jälkeen ennen kuin asukkaat löytävät poikkeusreittejä. Mesinmäellä kunnostetaan kirkon pihaa ja keskustoria. Liikenne kiertää joko yläkirkon kautta vanhaa betonitietä tai oikaisten talomme takaa sitä kaikkein huonointa kulkuväylää. Viimeksi mainittua käyttävät sesonkiaikaan jeeppisafarit, nyt sateiden pieksemään kuravelliin takertuvat useimmat oikojat.

 

Kävin jo toista viikkoa sitten kyselemässä mitä kirkolla tapahtuu – koko satavuotisen kirkon piha oli kaivettu ylös, portit nostettu sijoiltaan. Tuolloin tapaamani Spiros lapion varressa kertoi kirkkopihan remontista ja uusien katuvalojen asentamisesta. Sittemmin koko kirkon edustan tori on kavettu ylös, kadunvarren talojen myötäisesti kulkee puolenmetrin syvyinen oja paljastaen vanhat viemäriputket. Nyt asennetaan sekä uusia viemäreitä että vesijohtoja.

Kesken kaivuutyön kivetystä poistavan koneen käsivarsi oli iskenyt vesijohtoon: koko kylän vesivaranto tuli vastaan palatessani kaupungilta. Puhjenneeseen vesiputkeen oli lyöty puupölkky tukkeeksi. Olimme ilman vettä pari päivää. Onneksi lähes joka talossa on varatankki, jonka voi kytkeä päälle vedentulon tyrehtyessä. 500-litrainen tankkimme piti juuri ja juuri vesissä kunnes vaurio saatiin korjattua. En kuullut kenenkään valittavan. Tekevällehän sattuu.

Myös Mesin tavernanpitäjä Nikos kunnostaa kesätavernaansa. Hän on rakentanut sisäänkäynnin ympärille melkoisen portaalin. Samasta kivestä rakennettu muuri kiertää nyt koko taverna-aluetta. Hetken Nikos jo mietti tavernansa avaamista jopa talviviikonlopuiksi. Nyt asiaa kysellessäni hän huitaisee ja hymyilee: ”Alli fora!” ”joku toinen kerta!” Taitaa tulla hiljainen talvi Nikosille. Hän kertoo hiukan murheissaan, ettei hoitamaansa Mesin oliiviöljykooperatiivin myllyä tänä talvena käynnistetä. Huono oliivisato on tosiasia näilläkin seuduilla, niin vähän oliiveja, ettei riitä puristettavaa. 

Torin kupeessa odottavat suuret pakkaukset laattakiviä, vieressä iso hietakasa laattakivien väliaineeksi. Näistä lasketaan uusi tori kunhan putkiremontit saadaan tehtyä. Huolimatta kovista ajoista monilla kylillä pidetään huoli infrastruktuurista, vesi- ja viemäriputkista. Ja hyvä niin. Jotkut perheet päättävät palata kaupungeista kotikylilleen, asuttavat vanhat kotitalonsa, kunnostavat niitä sen verran, että talo käy kodiksi.
Kreetaterveisin
Anna Meurling

You may also like...

4 Responses

 1. Ritva Heleena sanoo:

  Kiitos kuulumisista Anna, niistä tulee hyvä mieli.

 2. Heikki sanoo:

  Hei Anna!
  Yritin tiirata tarkkaan, mistä päin Kreetaa olet kirjoittanut tuon mielenkiintoisen blogin? 🙂

 3. Irmeli Lasarenko sanoo:

  Voi kun tänne Suomeenkin saisi edes vähän tuota kreetlaista suurpiirteisyyttä, ettei tarvii hermostua joka pikku jutusta. Terkkuja Ullelle ja Milolle.

 4. anna meurling sanoo:

  Heikki: Mesinmäen kuulumiset tulevat Mesin kylältä, tusina kilometriä Rethimnonista itään, parinsadan metrin korkeudesta. Monet blogini aiheet löytyvät kuitenkin pitkin poikin tätä ihanaa ja yllätyksellistä saarta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *