Annan Kreetablogi: Terveisiä poluilta!

Aamut alkavat aikaisin, päivät venyvät luonnossa valoisiin iltoihin asti. Näen aamuisin Mesinmäellä alkavan kesän – Janniksen viinitarhan köynnökset ovat hiirenkorvalla, maapalsta toisensa jälkeen on käännetty, perunat istutettu. Mutta tapaan harvoin kyläläisiä. Lähden matkaan ennen kylän heräämistä ja palaan vasta, kun väki on vetäytynyt taloihinsa.
Tämän viikon ryhmä löysi 275 eri kasvia, joista 24 orkideaa. Kreetan luonto on hellinyt vierailijoitaan, taivas on ollut korkea ja sininen, merivesi lämpiää uimakelpoiseksi.

Hyvästelin suomalaiset ja eestiläiset vieraani Hanian lentokentällä, nämä viikot Kreetalla kuluvat aina niin nopeasti. Ehdimme kulkea hyvän matkan kukkivaa luontoa, tutustua ja nauttia yhdessäolosta, yhteisestä kiinnostuksestamme. Matkalaisten repuissa kotiinviemisinä oli satoja valokuvia kasveista ja maisemista, auringon lämpöä ja uusia kokemuksia. Jonkun repussa myös pieniin paketteihin tarkasti leikattuja sammaleen palasia, jotka päätyvät mikroskoopin alle tarkempaan tutkimukseen. Chromonastirin kylän kapoisella raitilla katselin kylänmiehen ihmetystä hänen seuratessaan sammaltutkijan rapsuttavan talon seinää veitsellään ja pakkaavan hellästi irroittamiaan sammaleen palasia selkäreppuunsa. Kreetalle jäävän sanastoon on hakeutunut muutama eestinkielinen sana.

Viikon aikana kävimme Spilin kylässä Maravelin Stefanoksen yrttiviljelmillä ja hänen yrttipuodissaan. Viljelmät levittäytyvät pieneen laaksoon, jossa ilmasto pysyttelee lämpöisenä ja riittävän kosteana. Puutarhassa kasvaarehottavat hyvinvoivina paitsi ne tutuimmat Kreetan yrtit, myös eteläisestä Amerikasta ja Afrikasta tuotuja outoja yrttipensaita. Stefanos matkaa talvisin eksoottisiin maihin ja tuo matkoiltaan uusia taimia, joista hän kasvattaa teeaineksia ja puristaa niistä aromaattisia öljyjä verstaassaan. Hänen monivuotinen kiinnostuksensa yrtteihin on innostanut hänet luomaan tämän tuoksuvan keitaan vuorten keskelle.

Mikä on Stefanoksen oma suosikkiyrtti? – Echinacea, vastaa Stefanos hetkeäkään miettimättä. – Maailman kaunein kukka, tule elokuussa katsomaan, kun sadat perhoset parveilevat punaisten kukkien ympärillä. Kukasta puristetaan meidän monien tuntemaa Ecinaforce-flunssa-apua. Tämän puutarhan työt eivät tekemällä lopu, jokainen yrttilaji tarvitsee oman huomionsa. Kasteluvedet valuvat tarhaan suoraan lähteistä ja vuorten lumien sulaessa, vedestä ei ole pulaa edes kuumimpana kesäaikana. Kasvihuoneen taimitarhassa kasvavat hennot versot pienissä purkeissa. Ne istutetaan avomaalle vasta, kun ne ovat vahvistuneet, siihen asti niiden hoito on hellävaraista käsityötä. Puutarhassa kasvavat vieri vieressä timjami, salvia, rosmariini, mojitossa maistuva minttu ja Paraguaista tuleva uudenpolven makeutusaine stevia. Maistelemme puutarhan yrteistä valmistettua teetä, hengimme kaikkialle leviävää aromaattista tuoksua. Kiipeämme jyrkän mäen takaisin autoille ja ajamme vielä kerran kukkatasangolle tutkimaan uusia kukintoja.

Tämän kukkivan keväisen viikon jälkeen yksi kysymys jäi ilmaan: mikä on tämä kummallinen orhokaunokainen? Tunnistaako joku sen? Löysimme sen sieltä Spilin kylän yläpuoliselta kukkivalta tasangolta vuorten välistä. Sieltä missä myös villit tulppaanit kukkivat.
Jos haluat nähdä enemmän viikon kukkakuvia, klikkaa tästä!

You may also like...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *