Annan Kreetablogi: Äitienpäivän ruusut

Kreikassa on myös äitienpäivä. Kaikkialla puutarhoissa kukkivat ruusut. Täällä ruusut ovat useimmiten suuria, punaisia, keltaisia, vaaleanpunaisia, oransseja. Omista piharuusuistani keltaiset tuoksuvat oikeilta. Vastikään huomasin tämän hehkeän ruusujen kukinnan ympärilläni Mesinmäen puutarhoissa. Olen varmaankin ollut niin luonnon kevätkukinnan lumoissa, ettei puutarhojen ihailulle ole jäänyt tilaa.

Olen istuttanut piharuusuni jo monta vuotta sitten, ensin aiemman kylämme puutarhaan, sitten kuutisen vuotta sitten muuttaessamme Mesinmäelle siirsin ne nykyiselle pihalle. Olen aina kuvitellut, että ruusujen hoito ja kasvuunsaattaminen on hyvin vaikeaa, ne ovat kuin mimosat, herkkiä ja oikukkaita. Sain naapurikylän englantilaiselta puutarhaharrastajalta yksityiskohtaisia neuvoja ruusupensaiden leikkaamisesta: katkaise varsi kolmannen kokonaisena kasvavan lehden alapuolelta. Tuntui lupaavalta saada kädestäpitäen käytännön neuvoja englantilaiselta puutarhamestarilta. Tutkin pensaitani ja yritin noudattaa neuvoa. Mutta pensaani näyttivät huonovointisilta ja kituliailta. 

Seuraavan kerran leikkasin ne maata myöden ronskilla kädellä lehtikasvustoihin vilkaisematta. Ruusuni kohahtivat kasvuun, nyt ne on leikattu tätä kreetalaisempaa kovan käden metodia käyttäen moneen kertaan ja ne kasvavat voimakasta vartta ja suuria kreetalaisia kukkia.

Soitan illansuussa rouva-Annalle ja toivotamme toisillemme hyvää äitienpäivää. – Filakia, halauksia, sanoo rouva-Anna  kun kysyn miten häntä on tänään huomioitu. Häntä hämmästyttää kuulla, että myös Suomessa vietetään äitienpäivää juuri toukokuun toisena sunnuntaina. Jannis oli tuonut kaupungilta äidilleen myös freesiakimpun. Zanja-tytär Ateenasta oli soittanut. Myös oma tyttäreni soittaa Suomesta. Näinä äitienpäivinä tämä etäisyys Suomen ja Kreikan välillä tuntuu hiukan pidemmältä kuin muulloin. Poimin pöytään yhden ruusun tuoksumaan ja lähetän sylillisen Suomen äideille.

 

You may also like...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *