Annan Kreetablogi: Hyvää jatkoa alkaneelle vuodelle!

Kreetan etelärannikolla vuosi vaihtui aurinkoisena. Uuden vuoden alkamista juhlitaan Paleochoran kaupungissa tavernoissa pitkän illallisen äärellä elävää Kreetan musiikkia kuunnellen. Paikalle kokoontuu perhe- ja ystäväpiirejä, tanssilattia kutsuu puolenyön jälkeen. Viimeiset tavernat sulkevat aamuviideltä.

Kummallista, mutta uudenvuoden päivänä leipomon ovi on auki aamuvarhaisella. Tiskin takana haukottelee juhlasta uupunut emäntä, hän oli tanssinut puoli viiteen. Tuoretta leipää ei sentään löydy, eilisen omenapiirakat ovat edelleen makoisia. Kirkossa on menossa aamupalvelus, väkeä rientää sieltä täältä omia aikojaan pujahtaen kirkon ovesta sisään.

Vuodenvaihteemme retkeilimme Paleochoran lähistöllä: oma menneen vuoden sadas patikointikerta tuli täyteen turkkilaisen linnoituksen rinteillä ja Azogireksen maastossa. Krios-rannalta kuljimme Vienan muinaisen sataman kautta Agios Jannioksen kirkolle tähyilemään Elafonisin suuntaan. Ystäväporukalla samoileminen on ihana tapa hyvästellä vanha vuosi, aloittaa uusi.
 
Uudenvuoden päivänä pakkasimme reppuun viimeiset glögit ja piparkakut, ajoimme nyt aina talviasuisen Elafonisin rannoille asti. Sesonkiajan turistien täyttämät hiekkarannat ovat palanneet luonnontilaan. Ei ainoatakaan aurinkovarjoa, aurinkotuolia, ei ainoatakaan tavernaa räimivine musiikkeineen, ei bussirivistöjä parkkipaikalla, ei kaikuakaan auringonpalvojista. Muutama kulkija vedenrajassa katselemassa ulappaa.

Pilvet makasivat rannan takaisilla vuorilla, itse Elafonisin saari kylpi auringossa. Kengät jalasta, uimapuku päälle! Yksi meistä tutki merenpohjan hiekkasärkät ja etsi matalimman reitin saarelle. Kahluu kasteli kuitenkin enemmän kuin olimme suunnitelleet – vedenalaiset hiekat liikkuvat kaiken aikaa aaltojen siirrellessä niitä, hetkittäin jalka tapasi vain upottavan hienoisen hiedan, tasapaino katosi, aalto loiskahti selkäreppuun asti.

Saaren rannalla jatkoimme paljain jaloin lämpimässä hiekassa, vaaleanpunaiset simpukankuoret rapisivat askelten alla.

Matkallamme oli päämäärä ja tarkoitus. Elafonisin saarella kasvaa harvinainen Androcymbium rechingeri -kukka, vain täällä ja parissa kohdassa Falassarnan rannoilla.

Olen ollut täällä kerran aikaisemmin etsimässä tuota uskomattoman kaunista liljakasvia, nyt toin mukanani muutaman ystävän varta vasten katsomaan tätä kukintaa.

Jatkoimme aivan saaren päähän kohti pientä kappelia ja loistotornia. Siinä juuri kun maasto nousee hiekkadyyneistä ja alkaa kasvaa matalaa pensaikkoa, seisoo opastetaulu, kertoo tästä kukasta. Taulun takana näemme ensimmäiset, hetken kuluttua joudumme jo varomaan askeliamme, ettemme astuisi kukkaryppäiden päälle.
Kukkien keskellä vierähti pari tuntia, eväät maistuivat. Yksi ystäväni puki sanoiksi kaikkien jakaman tunnelman: ” Tunnen sisälläni suuren hymyn.”

Aurinko alkoi laskea, ilma viileni nopeasti. Paluumatkalla autoille lämpötila laski reilusta kahdestakymmenestä seitsemääntoista.
.
Saarella ollessamme olivat vedenalaiset hiekkadyynit jälleen siirtyneet, nyt kahlasimme tukevalla hiekkapohjalla veden ulottuessa vain puolireiteen.

Vielä seuraavana päivänä ajaessamme kohti kotia Mesinmäelle tunsimme tuon hymyn itsessämme, lämpimänä läikkyvän kokemuksen Kreetan luonnon anteliaisuudesta. Nyt viimeisetkin jouluvieraat on saateltu lentokentälle ja toivotettu hyvälle matkalle. Uuden vuoden arki toivotettu tervetulleeksi alkamaan.

Hyvän uudenvuoden toivotuksin
Anna Meurling

You may also like...

7 Responses

 1. Ninni sanoo:

  KALI Chronia teille sinne Kreetalle!Kävinkin jo monena päivänä kurkkaamassa kuulumisianne.Nyt niitä ilolla luin.Aivan kuin se suuri hymy olisi tullut tännekin asti.Ystävät ovat arkipäivän enkeleitä.Voi,teillä on kauniit kelit.Täällä kovin harmaata niinkuin on ollut koko talven,Uutisissa tuli tänään,että aikovat ehkä ensiviikkolla perua koko talven tältävuodelta.Keväänkukkaset nostavat täälläkin päätään,ei tosin niin loisteliaana kuin teillä.Mukavaa viikonvaihdetta teille!Vietättekö Loppiaista?

 2. Ritva Heleena sanoo:

  Kiitos ihanasta hetkestä Kreetalla ja varsinkin kuvista Paleohorasta, hyvää alkanutta vuotta sinulle, Anna.

 3. Päivi sanoo:

  Miten ihan Kreeta vielä tähän aikaan vuodesta tuo luonto ja kaikkia. Minkälaista lämpötilaa siellä on nyt ollut. Odotan innolla että taas pääsemme Geraniin ja upeille rannoille ??

 4. Mari sanoo:

  Olen ollut päivän Elafonissiksessa ja aivan ihana paikka.
  Olisin voinut itsekin viettää uutta vuotta siellä mieluummin kuin täällä vesi ja räntäsateessa.
  Hyvää vuoden jatkoa kaikille !

 5. liisa sanoo:

  Hyvää Uutta Vuotta teille ja kaikille sinne Kreetalle. On niin mukava lukea kertomuksiasi, melkein täytyy joka päivä käydä katsomassa onko mitään uutta tullut. Onko sielläkin talvi vielä edessä? Varmaankin niinkuin täälläkin Pohjois-Suomessa odotellaan tammi-helmikuun paukkupakkasia. Olen seurannut Hanian lämpötiloja ja ei kovin lämmintä ole ollut. Riittääkö siellä sisätiloissa lämpö poltellen oliivipuun oksia ja ehkä öljylämmitys. Odottelen kevättä josko pääsisi katsomaan kevään kukkaloistoa sinne. Se on haaveissani. Elafonissi on tuttu minullekin ja sinnekin halajan. Haluaisin ottaa Kreetan ja kaikki ihanat ihmiset siellä syleilyyni ja rustistaa kovasti. Toivon kirjoituksia tavallisen kreetalaisen ihmisen elämästä siellä ja pärjäämisestä yleensä. Miten me voisimme täältä auttaa ja mitä tarvetta olisi? Ovatko he ylpeitä ja eivät halua mitään? Kaikkea hyvää sinne kaikille!

 6. Tapani sanoo:

  Hyvää Uutta Vuotta Kreetalle!
  Samaista kukkaloistoa tämän päivän Daily Photossa:
  http://www.west-crete.com/crete-daily-photo.php

 7. mama sanoo:

  Kiitos kirjoituksistasi ja kuvista. Tulipa taas varattua matka Kreetalle ja nyt Paleohoraan, jossa en olekaan käynyt. Eli lisätieto ko. paikasta on tervetullutta: mm. miten rotkovaellukset kannattaa tehdä täältä suunnasta?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *