Annan Kreetablogi: Hyvää joulua!

Mesinmäellä tuoksuvat piparkakkutaikina ja glögi, perunalaatikko makeutuu zomban kyljessä. Joulunaika on paluuta omille juurille, tuttuihin tuoksuihin ja makuihin, vaikka joulunvietto on saanut täällä myös omia perinteitään kuten jouluaaton uinti ja appelsiinien poimiminen.

Joulun aiempaa hillitymmät kasvot ovat esillä Rethimnonissa ja lähikylissä. Siellä täällä näkyy seimiasetelmia, mutta niitä on aiempia vuosia harvemmassa. Joulukoristeita on esillä joidenkin kauppojen ikkunoissa. Kadunkulmiin on pystytetty kauniita valoenkeleitä, ne loistavat pimeässä yössä käsissään sydän ja rauhankyyhkyjä. Katuvalopylväisiin on ripustettu kynttilälamppuja.

Sen sijaan torstain suurella markkinatorilla ei joulusta näy jälkeäkään. Sesonkivihannekset ja kasvikset, hedelmät ja juustot ovat esillä kuten aina. Mutta ei yhtäkään tonttua, ei joulukoristetta. Jouluviikon torstaimarkkinat on siirretty huomiselle tiistaille joulunpyhien vuoksi. Ehkä siellä, päivää ennen jouluaattoa, on joulu esillä.

Mesin kylän seimiasetelma saa tänä vuonna jäädä varastoon: keskustan putki- ja kiveysremontti on edelleen kovin kesken, kirkonpiha suurin osin mutavellin peitossa, ei tällaiselle työmaalle joulukuustakaan varmaan pystytetä. Nikosin tavernan laajennustyöt sekoittavat myös kylän pientä keskustaa. Hänen tavernansa alkaa näyttää linnoitukselta, niin paljon kivimuureja nousee pienen pihan ympärille. Kyläläisten mielestä nämä kaikki hankkeet ovat tervetullutta kasvojenkohotusta aiemmin hiukkasen harmaaseen ja nuhjaantuneeseen kyläsydämeen.

Kaivoimme mennävuotisen joulupuun ulkorakennuksen takaa, se on selvinnyt hyvin kesän yli. Nyt se maalataan uudelleen joulunpunaiseksi. Poikkesimme eilisellä jouluaattoa ennakoivalla uintimatkalla etelärannikolle Armenin kylässä koululaisten joulumyyjäisissä hankkimassa kuusenkoristeita. Tien varteen oli koululta tuotu markkinapöytiä, myynnissä vanhoja leluja, joulukoristeita ja leivonnaisia. Se suurin pöytä notkui erilaisista joulukakuista ja piirakoista, viinipulloista, rakiryyppyä unohtamatta – vieras on hyvä ja käy pöytään, tämän pöydän antimia tarjottiin ohikulkijalle.

Plakiaksen ranta on autio. Hietamerinarsissien hiilenpaloja muistuttavat siemenet lentävät tuulessa. Etsimme tuulensuojaisan poukaman kylän länsipuolelta. Meriveden lämpötila on melkein parikymmentä astetta. Milo-koira puljaa rantavedessä, joku meistä uskaltautuu aaltoihin.

Talven kukat kukkivat. Eilen näimme ensimmäiset narsissit, lämmin aurinko on herättänyt myös anemonet, puutarhoissa hehkuvat kehäkukat.

Tänä iltana laitamme uuniin pienen kinkun. Se lensi rakkaan jouluvieraan mukana Suomesta. Sytytämme tulen uuteen zombaan, se on perheen joululahja toinen toiselleen, lämmönlähde talven kosteudessa ja koleudessa. Himmennämme kattovalot ja jäämme kynttilöiden valaisemaan tupaan. Mesinmäki hiljenee joulunviettoon. Toivotan kaikille lukijoille rauhallista ja lämmintä joulua, hyvää alkavaa vuotta!
 
Jouluisin terveisin
Anna Meurling 

You may also like...

10 Responses

 1. AnnaH sanoo:

  Iloista Joulua Mesinmäelle!!!

 2. Kalevi sanoo:

  Kiittäen jouluterveisistä ja toivottaen teille siellä oikein hyvää joulua ja antoisaa uutta vuotta 2014! täällä valmiina aattoon..valmistelut on tehty ja vesisadetta tänäänkin oli ja musta joulu tullee, mutta se ei iloa pienennä!

 3. SillaM sanoo:

  Kiitos, Anna, taas Kreetan kuulumisista! Juttujasi on aina yhtä mukava lukea!
  Mukavaa joulua ja uutta vuotta sinulle ja Ollelle!

 4. F.Harry Stowe sanoo:

  Hei, Anna !

  Kiitos jouluterveisistä ja Kreetan tunnelmapaloista. Oikein lämpimät Joulun ja uuden vuoden toivotukset sinne Mesin mäelle. Toivottavasti saamme ensi vuonnakin lukea ihastuttavia kertomuksiasi saarelta.

  Med vänlig hälsning också till Olle 🙂

 5. Kristiina sanoo:

  Kiitos viimeisestä ja onnea uudelle zomballe!
  Rauhallista joulua Mesinmäelle!

 6. Eeva sanoo:

  Tulkoon Joulu rauhallinen, uusi vuosi onnekas.
  Hyvää joulua Mesinmäelle!

 7. Irmeli Lasarenko sanoo:

  Teillekin sinne oikein hyvää joulua ja onnellista vuotta 2014. Melkein tekisi tilata lennot sinne, kun täällä on tosi kurjat kelit. Mutta nautitaan ystävyydestä ja yhdessäolosta kumpikin tahoillaan. Terkkuja Ullelle ja Milolle.

 8. Ulla ja Juhani Nordblom sanoo:

  Oikein hyvää joulua Mesinmäelle !

 9. Anu sanoo:

  Kiitos, Anna! Lämmintä ja tunnelmallista joulua Mesinmäelle! Iloa, onnea ja uusia polkuja vuoteen 2014!

 10. HJN sanoo:

  Hyvää Joulua kaikille sinne Mesimäelle, Milo-koiraa unohtamatta.
  Teillä on mukavannäköiset joulumaisemat, vastapainona Suomen mustaan ja pimeään jouluun.

  Hyvää alkavaa vuotta 2014 ja kiitos kivasta blogista, josta löytyy monia asioita joita ei ihan tavallisella lomalla tapaa tai huomaa. Valotat myös kivasti naapuruston ja saaren "alkuasukkaiden" arkielämää.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *