Annan Kreetablogi: Kevätkukinta nupuilla

Aivan kuin luonto olisi odottanut näitä aurinkokelejä. Lämpö on lisääntynyt viime päivinä ja sen huomaa heti. Aprikoosipuiden oksiin ilmestyivät nuput yhdessä päivässä, muutama niistä puhkesi kukkaan saman tien. Lehdet tähän puuhun tulevat sitten myöhemmin. Eukalyptuspuiden pitkulaisten ikivihantien lehtien lomaan on pyörähtänyt kokonaisia kimppuja kartiomaisia nuppuja. Taivaan sini maiseman yllä antaa elämälle korkeutta.


Kevätkävely Kastelloksen tammimetsässä tarjosi muutaman mukavan yllätyksen. Orkideoista ensimmäisiä kukkijoita on maito-orkidea. Se kukkii aina pääsiäispaaston aikaan, niinpä sitä kutsutaan täällä nimellä sarakosti, mikä tarkoittaa juuri paastonaikaa. Nyt näitä pieniä kevään airueita näkyi lähes kukassa polun varressa.

Perhosorkideat levittelivät siipimäisiä terälehtiään piikkisen pensaiston keskellä. Keskellä polkua kukkivat romuleat, valesahramit, valekrookukset. Tänään näin tämän suvun molemmat serkukset, sekä piskuisen lilan että isomman valkoisen krookusta muistuttavan kukan.

Jälkimmäisen seurana keinui tuulessa Kreetan oma endeeminen vuokko. Korkeasta heinikosta poimin kimpun punaisia kruunuvuokkoja kotimaljakkoon.

Tarkoitukseni oli tänään viedä koiranpentu metsään ja kouluttaa sitä maastossa. Pentu on nyt viiden kuukauden ja on aika opettaa sitä ison koiran tavoille. Se on tavattoman innokas oppimaan, tekee mielellään pyytämättä kaikki oppimansa yhteen putkeen. Kaikki sujuikin hyvin ja tottelevaisesti siihen asti kunnes tapasin peltotilkkuaan siivoavan ikämiehen. Milon riemulla ei ole rajoja kun se tapaa uusia ihmisiä. Näin nytkin. Kaikki opit luo tulemisesta ja pysähtymisestä oli poispyyhkäistyt. Vanhaisäntä puhui meille saksan ja ranskan sekoitusta kreikankielellä höystettynä. Koira keikkui isännän ympärillä häntä viuhtoen. Pikkuhiljaa ymmärsin, että keskustelumme oli hyvää-päivää-kirvesvartta riippumatta käyttämistämme kielistä. Jos puheistaan jotakin käsitin, oli isäntä huolissaan metsäkävelijöiden turvallisuudesta, parempi olisi mielestään kulkea isoilla teillä, siellä missä autotkin kulkevat, metsissä voi pudota, kaatua…Vaan peltotilkulla näytti tulevan puhdasta. Läheisellä niityllä laidunsi monikymmenpäinen lammaslauma, niistäkään koira ei ollut yhtä kiinnostunut kuin tästä vanhasta isännästä. 

Mutta metsässä kulki kaunis polku, harmaiden kiviaitojen reunustama. Polku on vielä viimevuotisten kuivien tammenlehtien peittämä.

 

 

Varjoissa kukkivat vitivalkoiset kevätsyklaamit. Täällä kasvaa myös hyvää timjamia. Keräsin taskut täyteen, kädet tuoksuvat loppupäivän timjamilta.

You may also like...

9 Responses

 1. Päksy sanoo:

  Kiitos Anna taas aamun ilahdutuksesta.

  Siellä luonto jo heräilee kesään, täällä vielä metriset kinokset ja pakkasmittari näyttää -22,4 astetta. On kuitenkin upeat hiihtokelit, tullaan sitten sinne kun ne loppuvat.

 2. Aino sanoo:

  Voi kun kaunista, täällä suomessa painiskellaan vielä hankien keskellä ja pienoisissa yöpakkasissa.

 3. SillaM sanoo:

  Kiitos Anna! Tunsin timjamin tuoksun ja muistin viime kesän kävelyretkiä ilolla. Ihania kukkia!

 4. finlandeza sanoo:

  Kiitos! Sinulla on taito kirjoituksellasi viedä lukija aivan sinne poluille ihastelemaan ja kokemaan tuoksut ja värit.

 5. ina sanoo:

  kirjoita vain vaikka joka päivä, on niin mukava lukea kirjoituksiasi. tuntee olevansa paikan päällä ja timjamin tuoksu tuli nenääni.

 6. marke sanoo:

  KIITOS Anna ihanista kuvista ja kertomuksista.
  Saat syttymään jälleen joka keväisen kaipauksen
  Kreikkaan.

 7. Vappu Säynätkari sanoo:

  Kiitos kreetalaisesta kukkalähetyksestä! Lämmitti mieltä. Joskus toivon näkeväni luonnossa tuon syklaamin, on minun lempikukkani. Niitä on meillä yleensä täällä ostettavissa joulun aikaan.

 8. Hilde sanoo:

  Ihana kevään tuulahdus sieltä Kreetalta! Uskomaton määrä hehkuvia kukkia ja tuo hento vehreys. Kiitos Anna, kun välitit sen meille tänne hankien keskelle.

 9. milja sanoo:

  Hei Anna, tuntuu jo tuoksut täälläkin, kevät alkaa saapumaan Suomeenkiin,tänään sumuista ja se tietää että lumet alkavat sulaa, lintujen liverrys mahtavaa.
  Otetaan vielä varoen,koska taas voi tulla sitä takapakkia.
  Tulemme mieheni kanssa taas toukokuussa Kalivesiin kukaudeksi Marian ja Manoliksen luokse viettämään ihanaa lomaa.
  Mukavaa seurata Kreetan kevättä kuinka etenee, ja ihania valokuvia.
  Kaikkea hyvää sinne Teille!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *