Annan Kreetablogi: Talvi alkoi uudestaan

Nyt aamulla ulkona on viisi lämpöastetta. Säätiedotus huomauttaa sen kuitenkin tuntuvan noin miinus yhdeltä asteelta – tuuli puhaltaa suoraan pohjoisesta yhdeksän metriä sekunnssa. Ikkunaan rapisee jäätynyttä vettä, se kasautuu pihakalusteiden päälle näyttäen lumelta. Sekä Omalokselle että Askifoun tasangolle vievät tiet on suljettu liikenteeltä lumien takia. Meri vyöryy maihin, mediassa liikkuu filminpätkä Rethimnonista, jossa henkilöauto huuhtoutui Venetsialaisen sataman altaaseen aaltojen mukana. Laivaliikenne on pysähtynyt, ystäväni lento kierteli eilen Kreetan yläpuolella, muttei voinut laskeutua ja palasi Ateenaan. Ateenassa satoi lunta.

Me palasimme eilen kuuden päivän työrupeaman jälkeen itä-Kreetalta. Kiersimme tutkimassa vanhoja, vuosien takaa tuttuja polkuja Mirtosin, Kalamafkan ja Kroustasin kylien liepeillä alkavaa työkautta varten, talven jäljiltä. Kevät tuli jo vastaan. Mantelipuut kukkivat, västäräkkejä tepasteli rantakivikoissa, polunvarrelta löysimme kevääseen heräävän villin pioninverson. Aurinkoisina päivinä kuljimme lyhythihaisissa, käänsimme kasvomme lämmittävään aurinkoon Mirtosin ainoan aukiolleen rantatavernan patiolla.

Kevätkelit jäivät kuitenkin rannan tasolle. Korkeammalla vuorenrinteessä pilvet tulivat vastaan, kosteus tiivistyi tihkusateeksi ja näkyvyys katosi. Itäisellä Kreetalla on satanut tänä talvena tavallista enemmän, maaperä on upottavaa, patikkakenkä painuu pehmeään. Märkien kallioiden pinnassa kasvaa mehevää sammalta.

Pikkuteiden mutkissa valuvat vesiputoukset, ne muodostavat pieniä virtoja ylitettäväksi. Kanssakulkijani ryhtyy suunnittelemaan patikoijalle mukanakannettavia kevyitä vesien ylitysjalkineita, jotka voisi helposti vetää jämerän patikkakengän päälle. Lampaita ja vuohia tapaa nyt talvilaitumilla kylien lähistöllä. Näemme useita lampaanraatoja, enemmän kuin yleensä. Lumi on ilmeisesti yllättänyt ne edellisen myräkän aikana – yleensähän eivät lampaat juurikaan putoile kielekkeiltä, nyt on liukkaus ehkä koitunut kohtaloksi. Karitsoja on paljon, ne pysyttelevät tiiviisti emojen lähellä, lämmittelemässä.

 

Tämä talvimyräkkä alkoi taas kuten tavallista läntiseltä Kreetalta. Säärintamat vyöryvät sieltä yli saaren. Kuulimme jo pari päivää aikaisemmin kotipuolesta huolestuttavia viestejä. Naapurin savupiippu oli irronnut ja lentänyt taivaan tuuliin. Toisen kylpyhuoneen ikkunan saranat olivat pettäneet ja koko ruutu oli paiskautunut tuulen voimasta sisään. Myös Mirtosissa tuuli yltyi. Aallot nostivat isoja kivenjärkäleitä rantakadulle, pieneen satama-altaaseen tuuli painoi vesimassoja ja se alkoi täyttyä.  Pakkasimme auton ja käänsimme kokan kotiin. Matkalla Kroustasin takaisissa kauniissa mäntymetsissä tuli myrsky vastaan koko voimallaan. Mantelipuiden terälehdet täplittivät märkää tietä.

Poikkesimme vielä kahvilla ja hyvästelemässä Kroustasin kylätavernan väkeä. Paikalle oli kerääntynyt melkoinen joukko paikallisia. Mitäpä näinä päivinä muutakaan voi tehdä kuin istua yhdessä zomban lämmössä kuumaa juoden. Kuten aina, televisio on tavernan nurkassa auki. Nyt kaikki tuijottavat sitä. Sieltä tulee jatkuvia uutisia päivänpolttavasta tilanteesta: Kreikka neuvottelee näinä päivinä Euroopan kanssa tulevaisuudestaan. Tavallinen tavernan asiakkaiden keskeinen puheensorina puuttuu. Kaikkien huomio on keskittynyt uutisiin.

Kreetaterveisin
Anna Meurling

You may also like...

4 Responses

 1. Päksy sanoo:

  Pahan näköistä jälkeä rantakaduilla, toivottavasti sateista talvea seuraa vihreä kesä. Ja kaikkein suuri toive tietenkin on, että Kreikka ja kreikkalaiset selviytyisivät talouden ahdingostaan. Vaikea tie.

 2. Anne sanoo:

  Toivon mukaan lämpö palaa pian Kreetalle. Jos olisin kreikkalainen olisin kyllä huolissani uuden hallituksen touhuista. Mitähän ihmiset Kreetalla kaikesta tästä venkoilusta ajattelevat? Kreikkalaiset ansaitsisivat hyvän hallituksen joka osaa tehdä muiden kanssa yhteistyötä. Itselläni on kyllä kaikesta tästä vähän surullinen olo.

 3. Anu sanoo:

  Ystävänpäivätervehdys kreetalaisille! Aikamoiset kelit siellä ja näyttää niitä vihreitä ukkoja edelleen sääkartoilla olevan. Toivotaan parempien säiden pian palaavan. Ja toivottavasti poliitikot tekevät viisaita päätöksiä ihan tavallisten kreikkalaisten hyväksi! Anyway, hyvää karnevaaliaikaa!

 4. Maxtor sanoo:

  Tässä on odoteltu ennen matkan varaamista mitä tapahtuu ylipäätään Kreikan suhteen. Siinä kohtaan kun alkoi uutisissa olla että mahd. Kreikka menee Putinin porukkaan niin henkilökohtaisesti matkasuunnitelmat menivät odotustilaan. Kreikkalaiset varmasti tietävät mikä on heille parasta… ja se heille suotakoon.
  Keväästä taitaa tulla vehreä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *