Annan Kreetablogi: Uusi taverna naapurissa

Ajoin eilen kaupungilta kotiin kiertotietä Pigin kylän ja Loutran mutkan kautta. Juuri siinä kylien rajalla levittäytyvää Pigi Paradise -asuntoaluetta vastapäätä sijaitsevan Villa Mary -pensionaatin portinpieleen oli ilmestynyt uusi jyhkeä tavernakyltti: ???????????, Talvinen. Jarrutin ja lähdin katsomaan, mitä talo tarjoaa.

Ovelle asti tervetulleeksi toivottamaan tulee Stelios Marianpoika, tuttu Maria’s HomeCooking -tavernasta Rethimnonista. Hän kertoo mielellään uudesta tavernastaan: Perheen omistaman Villa Maryn entiseen autotalliin on nyt rakennettu talvinen taverna, ovensa se avasi pari viikkoa sitten. Puu-uuni zomba levittää lämpöä koko ruokatilaan. Tavernaa on koristeltu vanhoilla astioilla ja savikannuilla, löytyypä hyllyltä vanha transistoriradiokin ja pieni ompelukone.

Kuten nimikylttikin kertoo, taverna tarjoaa ruokaa ”??? ????”, mikä tarkoittaa sitä, ettei täältä kannata musakaa, pastitsiota tai stifadoja kysellä. Ruoka valmistetaan tässä ja nyt: lampaan ja possunkyljyksiä, salaatteja, suvlakivartaita ja kaikkea muuta grillistä. Tänään löytyi pöytään myös poikkeuksellisesti haudutettua kukkakaalia, sitruunalla maustettua, raikasta.
 
Suuri osa ruoanvalmistuksessa käytettävistä raaka-aineista tulee omilta viljelyksiltä,
osa heti tuosta talontakaiselta kasvimaalta. Myös tavernan nurkan suurissa puutynnyreissä säilötty viini on omista rypäleistä, viinitarhasta Loutron kylän tienoilta. Maistan molempia. Niissä on värieroa tuskin nimeksi. Se punaiseksi kutsuttu vivahtaa kreetalaiseen tapaan sherryyn. Valkoiseksi nimetyssä on pikantti kirpeys mukana, tämä on minun suosikkini.

Stelios pitää tavernaansa auki yksin, asiakkaat eivät vielä ole löytäneet paikkaa, kiirettä ei ole ollut.
Vastapäisen Pigi Paradisen asukkaat ovat käyneet kurkistelemassa sisään, mutta uuden tavernan juurtuminen paikkaansa, kynnyksen madaltuminen asiakkaiden tulla, se vie aikansa.
Kesäksi taverna muuttaa ulkotiloihin Villa Maryn pihalle. Sinne on rakennettu loimulihan paistokehikko, tätä ruoanvalmistustapaa kutsutaan täällä nimellä antikristo. Hämmästelin pitkään tämännimisiä tavernoita, mitä antikristuksia tällä tarkoitetaan! Sana tulee kuitenkin kreikan verbistä ????????? joka sanatarkasti tarkoittaa olla vastapäätä. Ja sitähän se loimutuksen tekeminen on: tuli on paistettavaa vastapäätä! Nyt tiedän, mitä lihanvalmistustapaa tavernan nimi tai ruokalistalta löytyvä kumma sana tarkoittaa.
Toivotan Steliokselle hyvää tavernakautta ja kerron viimekertaisesta lounaskäynnistäni Maria’s HomeCooking –tavernassa Rethimnonissa. Sisään astuessani samalla ovenavauksella tuli tavernasta ulos ranskalaiseksi osoittautunut mies, lounaansa jo syönyt. ”The best place in town!” han sanoi tervehdykseksi minulle.


Kreetalla kukkivat mantelipuut.

You may also like...

3 Responses

 1. päivi sanoo:

  Kiitos Anna Kreetan terveisistä. Ruoka tuolla Maria`s HomeCooking-tavernassa on
  erittäin maukasta. Kannattaa käydä lounastamassa.

 2. Anna Meurling sanoo:

  Kiitos tarkkasilmäinen lukija: Naapurikylän uuden tavernan nimi on ????????? mikä ei suinkaan tarkoita "talvista" vaan – yllätysyllätys – VESIMELONIA! Kumma vaan, että tavernan isännän kanssa tuosta nimestä puhuimme, ja hänelle se talvisuus-teema nimessä sopi vallan mainiosti! Näin helposti lukemaansa värittävät omat mielikuvat, kuten minulle kävi talvisessa illassa! Kiitos Armi!

 3. Hilkka sanoo:

  Vesi kielelle kihahti lukiessani kirjoitustasi! Kevät siis tekee tuloaan kun mantelipuutkin kukkivat noin ihanasti.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *