Kulttuuria, kulttuuria

Rethimnonissa on kulttuuritarjontaa mukavasti pitkin kesää. Varsinkin heinä-elo-syyskuussa, kesäfestivaalien aikaan, on vaikeaa valita, mitä menisi katsomaan
Oma taloudellinen tilanteeni sanelee aika paljon menemisiäni, joten monta mielenkiintoista esitystä jää tänä vuonna näkemättä. Mutta onneksi elokuun toiselle viikonlopulle asettunut Vrakoforon-tanssiyhdistyksen musiikki- ja tanssitapahtuma on edelleen ilmainen. Tänä vuonna se oli järjestetty rethimnonilaisen poliitikon ja kansanedustajan Pavlos Vardinojanniksen muistoksi, hänen kuolemastaan tuli kuluneeksi 30 vuotta. Vardinojannis oli myös Vrakoforon-yhdistyksen perustajajäsen.
Kumpanakin iltana ohjelma näytettiin suorana valtakunnallisen Nerit-televisiokanavan kautta. Tästä syystä katsojia kehoitettiinkin sulkemaan matkapuhelimet ja välttämään salamavalon käyttöä ja – Kreikassa kun ollaan – olemaan liikkumatta esityksen aikana paikasta toiseen varsinkin katsomon etuosassa.
Lauantain esitys oli musiikkipainotteinen. Pääesiintyjänä oli Kreikan merivoimien sotilassoittokunta johtajanaan komentajakapteeni Jorgos Tsilimparis. Soittokunta on perustettu vuonna 1881 ja se on osallistunut mm. ensimmäisten modernien olympialaisten avajaisiin Ateenassa vuonna 1896, Ateenan olympialaisten avajaisiin vuonna 2004 ja samana vuonna myös Paralympialaisten päättäjäisiin, sekä kehitysvammaisille järjestettävien Special Olympicsien avajaisseremoniaan vuonna 2011 Ateenassa. Soittokunta on päivätyönsä lisäksi esiintynyt eri puolilla maailmaa konserteissa sekä sotilasmusiikin festivaaleilla. Se on julkaissut 9 levyä ja yhden DVD:n.
Kreetalaisen osuuden solisteina olivat paikallinen muusikko ja liiransoittaja Stelios Bikakis ja hänen poikansa, nuori nouseva tähti Antonis. Oopperan ja musikaalien sekä kreikkalaisten kappaleiden solistiosuudet hoitivat soittokunnan oma baritoni Theodoros Birakos, tenori Stavros Salampasopulos sekä sopraanot Evdokia Moisidu ja Niki Haziraki. Vrakoforonin tanssijat höystivät muutamaa kreikkalaista ja kreetalaista kappaletta asianmukaisilla tansseilla.
Konsertti oli kokonaisuudessaan todella hieno. Koskaan aiemmin en ole kuullut kreetalaista musiikkia sovitettuna sotilassoittokunnalle. Varsinkin Nikos Ksiluriksen tunnetuksi tekemän kappaleen ”Itane mia fora” kohdalla kaikki karvat nousivat pystyyn, onhan tuo kappale minulle aina ollut SE kreetalainen biisi.
”Largo al factotum” -aariaa Sevillan parturi -oopperasta (tiedättehän – Figaro-Figaro-Figaro) sanotaan usein kaikkein vaikeimmaksi kappaleeksi baritonin äänialueelle. Theodoros Birakos lauloi sen todella upeasti ja siinä sivussa hän parturoi muutaman asiakkaankin.
Naissolistit eivät tässä konsertissa kovin säväyttävää vaikutusta tehneet, lieneekö syynä huono äänentoisto – sopraanolla kun on ilman mikrofoniakin korkea ja kantava ääni. Illan tähti oli ehdottomasti tenori Stavros Salampasopulos. Duetossa hänen kanssaan myös sopraano Evdokia Moisidu pääsi loistamaan. Salampasopulosta kuultuani ei enää niin kauhean paljon harmita, että tenori Mario Franguliksen konsertti jää todennäkoisesti väliin.
Sunnuntai-ilta oli sitten tanssin ilta. Vieraaksi kutsuttu Likion ton Ellinidon -yhdistys Kalamatasta soitti, lauloi ja tietenkin tanssi oman alueensa tansseja kahdessa eri osioissa. Pidän todella paljon kreetalaisista tansseista, mutta on virkistävää katsella välillä jotain ihan muuta.
Vrakoforon esitti perinteisesti kreetalaisia tansseja. Upea nopea pentozalis ilman musiikkia ja Anoijan kylän kastrinos, anoijanos, olivat huippuhetkiä.
Vrakoforonin Rizitiko-ryhmä esitti pienen hauskan näytelmän, joka kertoi – kuinkas muuten – rakkaudesta ja naimakaupoista. Rizitika-laulut ovat mielestäni aika yksitoikkoisia ja pitkästyttäviä joikaamisia, mutta näytelmän ”kertojanäänenä” niitä jaksoi kuunnella.
Ilta päättyi esiintyjien yhteistanssiin, jotka olivat hidas pentozalis eli siganos Kreetalta, ja tietenkin kalamatianos Kalamatasta.
Näissä pikkukaupungin esityksissä on iloisesti yllättävää se, että näyttämöllä näkyy normaalielämästä tuttuja kasvoja. Rizitiko-ryhmän soololaulaja on pankinjohtaja, jonka kanssa on vaihdettu muutama sana baaritiskin äärellä. Ja mistä tuo pitkätukkainen tanssija onkaan tuttu? Ai niin, hänet olen nähnyt kaivinkoneen kahvoissa.

You may also like...

3 Responses

 1. SillaM sanoo:

  Eloisa ja mukava juttu! Ja hyvät kuvat. Olisinpa saanut olla mukana. Kiitos Lissu!

 2. Sirkka Stenius sanoo:

  onkohan tapahtumia 19.9-26.9.14,en saa näkymään-kiitos!

 3. Lissu sanoo:

  Kesäfestivaalien viimeisin esitys näyttää olevan 16.9. Rethymnon.biz -sivuja kannattaa seurata, samoin Rethemnos.gr jos osaa kreikkaa
  http://www.rethymnon.biz/Reth/event.htm
  http://rethemnos.gr/

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *