Keväinen talviviikko

Täällä sanotaan, että Kreetan talvi kestää noin 4 viikkoa, mutta ne viikot eivät välttämättä ole peräkkäin. Tämänvuotiset talvikuukaudet ovat olleet erittäin leutoja, maaliskuuhun mennessä talvisia ilmoja on ollut nippa nappa parin viikon verran. Maaliskuun alkupuolella saatiinkin se kolmas talviviikko – takatalvi tuli tännekin. Talven loppuviikkoa on ennustettu maalis-huhtikuun vaihteeseen.
 
Naistenpäivän aattoaamu on kylmänkostea, taivas on vetäytynyt pilveen ja vettä ripsauttelee silloin tällöin. Kurjasta säästä huolimatta lähdemme toista kertaa naistenpäivän kävelylle rantakadun päästä päähän. ”Suomalaisämmä ei pientä myrskyä pelkää!!”, toteaa täällä pitkään asunut suomalaisnainen.
 
Liikkeellä on harvakseltaan muitakin kulkijoita. Joku juoksee koiransa kanssa rannan tuntumassa ja  pari uimariakin on uskaltautunut veteen – naisia tietenkin. Palmut ja muut rantakatua reunustavat puut on karsittu aikaa sitten ja uusi kävelytien pätkäkin on saanut jo katteen. 
 
Karnevaalien rekvisiittaa on vielä katukuvassa, osa hotelleista ja kesäravintoloista on edelleen talviteloillaan. Ollaan jonkinlaisessa välitilassa, kesäsesongin odotuksessa. 
 
Illansuussa alkaa sade.
Koko viikonlopun myrskyää ja sataa. Päivälämpötilat putoavat +10 asteen tuntumaan, öisin alle. Sisälämpötila laskee alle +16 asteen toista kertaa tämän talven aikana. Pihakissoille on laitettava katot nukkumalaatikkojensa päälle, suojaksi kylmältä pohjoistuulelta ja sateen roiskeilta. Undulaatti saa häkkinsä päälle paksun froteepyyhkeen.
 
Pihan granaattiomenapuu työntää talven leutojen päivien innoittamana punertavia versojaan kohti taivasta, eikä siihen tämä kylmä ja tuulinen talvisää vaikuta. Sitruunapuun kypsät hedelmät pysyvät myös tiukasti puussa kiinni, mutta tusinoittain uusia nuppuja varisee aukeamattomana maahan tuulessa ja tuiskussa. Onneksi nuppuja riittää ja tulee toivottavasti vielä lisääkin.
 
Alkuviikosta pidemmät sadejaksot ovat ohitse, mutta edelleen saadaan rajuja, yhtäkkisiä kuuroja ja meri velloo mustanpuhuvana. Aurinkokin pilkahtelee taas, mutta kova pohjoistuuli pitää lämpötilat alhaalla ja ilman kylmänä. Lämpimät talvivaatteet ovat edelleen tarpeen.
 
Loppuviikosta tuuli tyyntyy ja ilma lämpenee taas yli +20 asteeseen. Talviset kelit ovat tältä erää ohi. Lauantaimarkkinoilla myydään kasoittain talvivaatteita muutaman euron kappalehintaan. Sitrushedelmien satokausi on parhaimmillaan ja sateitten ansiosta villivihanneksia, hortaa, on myynnissä monella tiskillä.
 
Vuoret ovat saaneet taas upean lumipeitteen. Peipponen livertää lähipuussa.

You may also like...

4 Responses

 1. finlandeza sanoo:

  Kiitos! Rethymnoniin on ikävä.

 2. Marketta sanoo:

  Kiitos Lissula! Mukavaa odotella pääsiäisviikkoa näillä väliaikatiedoilla ja ihanilla kuvilla!

 3. SillaM sanoo:

  Olipa hauska lukea juttusi ja katsoa kuvia tuolta tutulta reitiltä. Alkiksen tavernankin ovi oli kutsuvasti auki. Kaipuu Rethimnoniin on kova, ehkäpä jo ensi kesänä. Kiitos Lissu!

 4. Pirjo Haataja sanoo:

  Tulemme pääsiäisviikolla,,, lomaa odotellessa!!!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *