100 vuotta

…tuntuu olevan siitä, kun olen viimeksi tänne kirjoittanut… No, ihan niin pitkään kirjoitushiljaisuus ei ole jatkunut. Siihen on ollut syynsä, siitä ehkä myöhemmin lisää. Mutta – 100 vuotta on kulunut siitä, kun Rethimnonissa järjestettiin karnevaalit ensimmäisen kerran. Nykyään Rethimnonin karnevaalit ovat Kreetan suurimmat, ja jo koko Kreikan 3. suurimmat heti Patraksen ja Ksanthin karnevaalien jälkeen.
 
Vihjeitä karnevaaliajan alkamisesta on ollut kaupunkikuvassa jo jonkin aikaa. Aukioille, puistoihin ja kadunkulmiin on pikkuhiljaa ilmestynyt edellisvuosien rekvisiittaa. Ne ovat suosittuja kuvauskohteita.
 
Karnevaalien mainokset ovat pyörineet jo pitkään televisio- ja radiokanavilla. Kylillä ja myös täällä kaupungissa on kuultu ja nähty erilaisia ”täsmämainoksia” kuulutusten ja pienimuotoisten kulkueiden muodossa. 
 
Tämän vuoden karnevaalien viralliset avajaiset olivat sunnuntaina 9.2.2014 poikkeuksellisesti venetsialaisessa satamassa totutun kaupungintalon sijaan. Väkeä alkoi kerääntyä jo hyvissä ajoin satamaan rakennetun esiintymislavan ympärille ja Likion ton Ellinidonin aukiolle rantakadun päähän.
 
Avajaissoihtu saapui purjeveneellä satamaan. Kaupunginjohtaja piti avajaispuheen, jossa hän muisti myös Kefalonian maanjäristyksen uhreja ja muistutti, että koko karnevaalien ajan kerätään rahaa, lääkkeitä ja muita tarvikkeita Rethimnoniin perustetulle varatttomien lääkäriasemalle. Ohjelmassa oli upea ilotulitus, video karnevaalien historiasta (linkki tässä http://rethemnos.gr/ena-monadiko-vinteo-afieroma-sta-100-chronia-rethemniotiko-karnavali/) sekä elävä satakynttiläinen syntymäpäiväkakku, jonka paikalliset voimistelijat ”leipoivat” Likion ton Ellinidonin perustajan Kalliroi Siganu-Parrenin patsaan ympärille. Osa karnevaalijoukkueista piti muotinäytöksen esitellen tämänvuotisia karnevaaliasujaan.
 
Avajaiset päättyivät 48 ores (48 tuntia) -bändin konserttiin, joka jatkui pitkälle iltaan. Näin se siis alkoi – 100-vuotiaan kolmeviikkoinen karnevaalikausi, biletystä vaikka joka päivä.
 

You may also like...

3 Responses

 1. Marketta sanoo:

  Kiva juttu, kivat kuvat! Joskus tulen minäkin Retiin karnevaaliaikaan, ihan varmasti!

 2. Lissu sanoo:

  Tässä osoitteessa video avajaisista:
  https://www.youtube.com/watch?v=uT93BtzqiRI

 3. Susanna sanoo:

  Jassu. Hauskalta näytti ja taatusti olikin. 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *