Annan Kreetablogi: Kreikkalaisia makuja 3.

Olen viettänyt pitkän talvensydämen Suomessa. Nämä kuukaudet ovat tarjonneet leppeää syksyä, pitkiä sateita ja paukkuvia pakkasia, ystävien tapaamista, lämpimiä kynttilänvaloisia iltoja. Tänään ulkoillessa tuli kevät vastaan – aurinko tuntui lämpimältä, taivas oli korkealla. Nyt on aika pakata tavarat ja suunnata Mesinmäelle ja kevättöihin. Ehdin kuitenkin pakkaamisen lomassa poiketa uuteen kreikkalaiseen kahvilaan Helsingin Uudenmaankadulle: piskuinen Cafetino hurmasi heti ensikäynnillä.
Ovella vastassa oli paikan isäntä ja hengenluoja kreetalainen Giorgios Tountas. Kreetalaisen-mukavaa, kun kuppilan isäntä kättelee asiakkaitaan. Tämä pieni huone kutsuu istuksimaan kreikkalaisen kahvin ääressä, jutustamaan seurueen kanssa ilman sometuksia. – Halusin tehdä paikan, jossa ihmiset istuvat toistensa lähellä, ilmapiiri on tärkeä, kertoo Giorgios. Tähän paikkaan tuo ajatus sopii – tuoleja ja penkkipaikkoja likikkäin riittää viidelletoista.

Cafetino avattiin vain pari kuukautta sitten. Kaiku on kiirinyt: varsinkin kreikanystävät ovat löytäneet kahvilan, niin myös pääkaupunkiseudun kreikkalaiset. Kun ensimmäisen kerran pistäydyin paikalla, tapasin Helsingin Suomi-Kreikka -yhdistyksen puheenjohtajan ystävineen kahvittelemassa ja lounastamassa.

Cafetinon nimi viittaa pieneen kahviin. Alunalkaen ehdokasnimenä oli myös kafedaki, se kreikkalainen diminutiiviversio kahvikupposesta. Paikan perustajat kuitenkin arvelivat nimen lausumisen olevan kimurantimpaa suomalaiseen suuhun kuin cafetino. Ja kahvilassahan tässä istuttiin pienen kreikkalaisen kahvin äärellä, vahvaa ja makoisaa.

Paikan bravuuri on musaka, sitä tarjotaan joka päivä. Lisäksi listalla on päivittäin vaihtuva keitto sekä suolaisia piirakoita. Tiskillä näkyy sulassa sovussa ajankohtaan kuuluen Runebergin torttuja ja makeaa galaktoburekoa, maitokiisselillä täytettyä kreikkalaista jälkiruokapiirasta. Tilaamme kolmisin yhden musaka-annoksen, se tuoksahtaa ihanasti kanelilta, vaikka olisi sitä kanelia voinut olla pöllähdys enemmänkin. Mukaan lautaselle on aseteltu raikas salaatti, sen kastike saa meiltä erityisiä kehuja – itse asiassa kaksi salaattikastiketta, jotka keskenään terästävät vihannesten maut. Saamme vihjeen salaattikastikeiden koostumuksesta: ensimmäisessä mukana on oliiviöljyä, sitruunaa, hunajaa ja ripaus suolaa. Toiseen lorautetaan öljyn lisäksi viinietikkaa ja oreganoa.

Giorgios Tountas on Kreetan Agios Nikolaoksesta kotoisin. Hän muutti suomalaisen vaimonsa ja kahden tyttärensä kanssa Suomeen nelisen vuotta sitten. Cafetino on haave, josta tuli totta. Kreetalla Giorgios on työskennellyt pitkään Eloundan huippuhotelleissa. Tänne hän halusi luoda rauhallisen keitaan ihmisten viihtyä. Tässä hän on onnistunut. Seurueet istuksivat pitkään, viihtyvät. – Kaipaan Kreikkaan, olen tehnyt tämän itselleni, sanoo Giorgios.

Seinillä roikkuu värikkäitä maalauksia. Cafetinossa tullaan esittelemään nykyaiteilijoiden töitä jatkossakin. Katon tuntumaan on ripustettu pysyvät listat, joihin on taulujen ripustaminen on helppoa. Muutoin seinät ovat hillityn harmaat, kreikansiniset ikkunanpuitteet ja siniraaminen menu saa kreikankaipuun läikähtämään.

Kun lopettelemme leppoisaa kahvitteluamme paikalle saapuu asiakas, joka haluaa tilata kokonaisen levyn galaktoburekoa, sitä maitovanukkaalla täytettyä lempeänmakeaa piirasta. Helsinkiläisillä työpaikoilla Uudenmaankadun tienoilla tullaan varmaankin tutustumaan kahvitauon välipalana suussasulaviin kreikkalaisiin makuihin!

Olen Suomen-talveni aikana löytänyt pääkaupunkiseudulta joitakin kreikkalaisia, jopa kreetalaisia makunautintoja tarjoavia tavernoja ja kafenioita, joistakin niistä olen kirjoittanut täällä blogissani. Tämä pieni kafenio Uudenmaankadulla on juuri nyt helsinkiläinen suosikkini.

Kreetankaipuussani olen useaan otteeseen väsännyt suomalaista briam-ruoan korviketta kotimaisista juureksista. Varsin hyvää uunissa hauduttaen syntyy porkkanoista, nauriista, lantuista, palsternakasta ja perunasta. Reilusti oliiviöljyä joukkoon, tomaattiraasteen korvaa chilillä maustettu tomaattimurska. Kun vielä olen raastanut fetajuustoa pinnan kuorrukkeeksi, on suomalainen briam valmis.

Laukut on pakattu, ystäville heitetty hyvästit ja Kreetalle tulokutsut. Puhun Kreetalle kuria-Annan kanssa puhelimessa: Mesinmäen talvi on sujunut yllätyksittä, kylmää on ollut, sateita on saatu, vuorilla on runsaasti lunta, zomba lämmittää talon. Kreetalaiset ystävät ovat lähettäneet kuvia: vuokot ovat nousseet vehreästä maasta, mantelipuut kukkivat, appelsiinisadot ovat kypsyneet. Seuraavan kerran kerron terveisiä Mesinmäen kotikulmilta.

Terveisin, Kreeta mielessäni
Anna Meurling

You may also like...

5 Responses

 1. Päivi sanoo:

  Kiitos Anna ja hyvää matkaa Mesinmäelle.
  Sieltä kuulumisia odotellen ja kaunista kevättä teille toivoen.

 2. Hilkka sanoo:

  KIITOS Sinulle Anna Kafetinon esittelystä – jo vesi herahti kielelle. Mikä mukavinta, nuorin tyttäremme Hanna on juuri muuttanut Kafetinon kulmille Albertinkadulle. Varmasti tutustumme tähän paikkaan. Suomalainen briam kuulosti herkulliselta samoin kuin salaattikastikeyhdistelmä eli näitä kokeilemme. Lempeää paluuta Mesimäelle!

 3. Anne sanoo:

  Pitää pistää tämä Cafetino mieleen, kuulostaa viihtyisältä paikalta! Musaka tai galaktoboureko siellä olisi nam!
  Seuraavaksi odotellaan sitten uutisia Mesinmäeltä. Mukavaa kotiinpaluuta!

  / Anne

 4. Anu sanoo:

  Kiitos Anna, taverna ja kafenio esittelyistäsi! Kiva tietää, minne mennä fiilistelemään pääkaupunkiseudulla liikkuessa. Onnellista kevättä ja aurinkoisia patikkapolkuja Kreetalla! Odotan innolla kuulumisia sieltä! Kalo taxidi!

 5. Christina sanoo:

  Tänne Helsinkiin sopii hyvin lisää kreikkalaisia makuja. En ole vielä käynyt Cafetinossa, huomenna lähden Kreetalle. Sen jälkeen Uudenmaankadulle… Kreikka aina sydämessäni!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *