Karnevaalihuipennus

Viimeiset 3 viikkoa Rethimnon on elänyt kiivasta karnevaaliaikaa. Kolmipäiväinen huipennus oli viime viikonloppuna: kreetalaisia laulelmia, iltaparaati, suuri paraati ja paaston alkaminen. Karnevaaliohjelman lisäksi huippu-dj:t soittivat baareissa koko viikonlopun, tavernoissa oli elävää musiikkia, ja muutenkin bailupaikkoja riitti – parhaimmillaan tauotta lauantai-iltapäivästä maanantaiaamuun.
Perjantaina, kreetalaisten laulelmien iltana, paikalliset laulajat ja soittajat kiertelevät ympäri vanhaakaupunkia esittämässä kantadoja. Valitettavasti raju sadekuuro karkoittaa suurimman osan katsojista ja osan soittajistakin, mutta ydinjoukko kiertää sinnikkäästi katuja. Liekö kannustimena siellä täällä tarjolla oleva tsikudia ja pikku suolapala, vai vain halu laulaa ja soittaa – luulen, että molemmat.
 
Lauantainakin tulee vielä muutama sadekuuro, mutta onneksi ilma selkenee illan mittaan. Kylmää ja tuulista kuitenkin on. Alkuviikon ihanan lämpimistä kevätpäivistä ei ole tietoakaan, vaan on laitettava taas paksu talvitoppatakki päälle. Riemukasta iltaparaatin menoa ei pieni koleus ja viima kuitenkaan haittaa. 
 
Paraatissa on tuhatmäärin osallistujia, huomattavasti enemmän kuin edellisinä vuosina. Paraatin jälkeen kaikki vanhankaupungin ruokapaikat ovat ääriään myöten täynnä.
 
Pikaista vatsantäytettä bilettämisen välissä saa myös monista voileipäbaareista, joiden kylmätiskit ovat pullollaan täytettyjä patonkeja. Railakas meno jatkuu vanhassakaupungissa läpi yön.
 
Sunnuntaiksi tuuli tyyntyy jonkin verran ja ilma lämpenee, joten sää on lähes täydellinen suurta paraatia varten. Osallistujia on tänäkin vuonna paljon: 44 joukkuetta, joista 33:lla on arma eli karnevaalivaunu. Suurimmissa joukkueissa on lähes 600 jäsentä vauvasta vaariin, yhteensä karnevalisteja on reilusti yli 10 000. Ja katsojia moninkertainen määrä. Paraati kestää nelisen tuntia, ja siinä on sekä paraatikansan että katselijoiden jalat koetuksella. Hyvät kengät ovat tarpeen – tosin nekin ovat jossain tapauksessa liikaa.
 
Yleisen ilonpidon lisäksi kulkueessa näkee myös paljon mielenkiintoisia pikku tapahtumia. Eräs henkilökohtaisesti hellyyttävimmistä on ystävien tekemä panderolli Suomeen lähtevälle suomalais-kreikkalaiselle ”tyttärellemme”: ”Kristiina, rakastamme sinua”.
 
Paraatin jälkeen kokoonnutaan vanhankaupungin rannalla karnevaalikuninkaan ”polttamiseen” eli karnevaalien päätöstilaisuuteen, johon loppuu tämä karnevaalikausi ja uusi julistetaan alkaneeksi. Illan kruunaa upea ilotulitus ja nuoren pop/rock-laulaja Mironas Stratiksen konsertti.
 
Mutta ei ilo ja meno tähän lopu. Jälleen kerran vanhakaupunki täyttyy juhlijoista. Ensin syömään, sitten bailaamaan – ja taas aamuun asti.
 
Puhtaana maanantaina, ensimmäisenä paastopäivänä, vanhankaupungin rantaan on koottu pitkät pöydät ja tarjolla on papusoppaa ja muuta paastonalun pikkupurtavaa, palan painikkeeksi olutta, viiniä ja virvokkeita sekä musiikkia. Partiolaisten johdolla opetellaan perinteisten leijojen tekoa. Leijojen lennättäjiä on paljon pitkin rantaa.
 
Kaupunki on jo hiljennyt juhlijoista, kadut on siivottu, vain muutama serpentiininpätkä ja vähän konfettisilppua on muistona karnevaaleista. Nyt voi hengähtää hieman.
 
Mutta aikaa ei ole laakereillaan lepäämiseen. Katseet on jo suunnattu seuraavaan isoon tapahtumaan, turistikauteen – ensimmäinen charter-lento laskeutuu Hanian kentälle karnevaaliviikonlopun jälkeisenä tiistaina. Rethimnoniin odotetaan seuraavalla viikolla noin 2 000 turistia Saksasta, Englannista, Ranskasta ja Israelista. Moni turistikauppa ja -taverna on vielä ehdittävä remontoida sitä ennen.

You may also like...

1 Response

  1. finlandeza sanoo:

    Kiitos, Lissu! Veit keskelle hektistä karnevaalitunnelmaa rakkaaseen Rethymnoniin. – Mieluusti luen kirjoituksiasi. Toivottavasti ennätät välittää kaupungin tunnelmia ja tapahtumia usein. Odotettuja ovat!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *