Paastonajan ensimmäinen päivä

Kathara Defteran, puhtaan maanantain, aamu on huikean aurinkoinen. Karnevaalien päätösillan sateinen ja pilvinen sää on muisto vain. Viimeiset karnevaalijuhlijat palailevat aamusta koteihinsa. Karnevaalirieha on taas mennyttä elämää ja alkaa pääsiäispaasto. Mutta paasto ei suinkaan tarkoita sitä, että laihdutettaisiin tai oltaisiin nälissään, vaan tänäänkin syödään hyvin. Vain tietyistä ruoka-aineista, lähinnä lihasta, pidättäydytään.

 

Kalakauppiaan tiskille on tungosta. Muista päivistä poiketen tarjolla ei ole ollenkaan kalaa. Tänään valmistetaan mereneläviä: mustekalaa, katkarapuja, simpukoita, rapuja.

 

Paastonalun perinteinen ruoka on myös papusoppa (fasolada), jonka kanssa syödään mätitahnaa (taramosalata) laganas-leivän päällä. Tätä seesaminsiemeniä, joskus myös pellavansiemeniä sisältävää litteää leipää leivotaan vain paaston aikana, ensimmäisen kerran sitä saa tänään. Sekä leipä että mätitahna ovat niin suosittuja, että seuraavana aamuna niitä on vaikea löytää.

 

Tänään ruokapöytään kuuluu myös erilaista pikkunaposteltavaa kuten oliiveja, etikkavihanneksia, tuoreita keittämättömiä papuja, tuoretta artisokkaa, erilaisia pähkinöitä ja keltaisia, pavunnäköisiä lupiininsiemeniä. Jälkiruokana on tietysti halvaa, seesamitahnasta ja sokerista tai hunajasta tehtyä makeaa.

 

Puhtaan maanantain perinteisiin kuuluu leijojen lennätys. Ensimmäiset lennättäjät ovat jo aamulla kokeilemassa lennokkejaan. Vähitellen aamupäivän mittaan kansaa kerääntyy satamaan ja rannoille yhä enemmän, mutta samaan aikaan taivaanrannalle alkaa kerääntyä pilviä ja tuuli yltyy. Leijoja on vaikeaa saada ilmaan ja pysymään siellä. Muutamia naruja katkeilee ja leijat putoavat mereen.

 

Kaupungilla siivotaan karnevaalien jälkiä. Vanhankaupungin aukiolla ollutta tivolia puretaan. Suosittu luistelurata ei ollutkaan tänä vuonna tehty jäästä, vaan laatoista! Ilmakos siellä lähinnä käveltiin, liu’uttiin, liukasteltiin – ja kaatuiltiin. Ei tuollaisella radalla voi oikeasti luistella. Siitäköhän syystä radan nimi on ”ice scating” (vapaasti käännettynä ”jäältä häipyminen”).

 

Muualta saapuneet karnevaalijuhlijat heräilevät pikkuhiljaa, ja päivän ja illan mittaan kaupungilla näkyykin paljon matkalaukkukansaa.

 

Meriteitse kulkijoita odottaa Hanian ja Iraklionin satamissa ikävä yllätys. Kovan tuulen takia laivat eivät kulje.

 

Tästä kehkeytyikin taas ankara myräkkä, joka toi lisää lunta jo ennestään valkoisille vuorenrinteille. Toinen Rethimnonin satamassa olleista rahtilaivoista oli ankkuroitava turvaan keskelle satama-allasta. Kolme satama-alueella parkissa ollutta autoa huuhtoutui mereen. Osa venetsialaisessa satamassa sijaitsevan kahvilan kalusteista löytyi aamulla meren pohjasta. Raivoisaa säätä riitti perjantaiaamuun asti. Toivottavasti tämä oli talven viimeinen myrsky.

You may also like...

5 Responses

 1. SillaM sanoo:

  Taas mukava kurkistus Rethimnonin arkeen. Kiitos, kun pidät meitä ajan tasalla!

 2. mari sanoo:

  Tuhannet kiitokset kuulumisista. Rethymnoniin on meidän perheellä aina ikävä…=)

 3. jukka s. sanoo:

  Kiitos Kreetan / Retymnonin kuulumisista !

 4. Teija sanoo:

  Hei,

  Löysin tänään blogisi. Ihana juttu, olen nimittäin aivan hulluna Rethymnoniin 🙂 Matka kesäkuulle on jo varattu, mutta tekisi mieli tulla käymään siellä jo huhtikuussa. Matka olisi huhtikuun loppupuolella. Onko silloin vielä kovin hiljaista ja ovatko monet ravintolat/kahvilat vielä kiinni? Matka olisi jo viides Rethymnoniin, mutta koskaan en ole keväällä siellä käynyt. Kiitos vastauksesta jo etukäteen!

 5. Lissu sanoo:

  Hei Teija! Rethimnonissa ei ole koskaan kovin hiljaista 🙂 ja ravintoloita, kahviloita ja baareja on koko vuoden auki. Toki osa aukeaa vain turistikaudeksi (ja osa talvipaikoista sulkeutuu). Mutta kyllä huhtikuun lopulla on jo paljon kesäpaikkojakin auki, joten tervetuloa vaan! Ps. Olethan huomannut, että kirjoitan myös tämän sivuston Matkakohteena Kreeta -lehteen http://kreeta.info/extra/kreeta–lehtiarkisto

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *