Annan Kreetablogi: Kotiväki reissun päällä

Isäntä ja koira pakkasivat auton eilen aamulla ja ajoivat harmaassa kelissä kyläreissulle Kalivesiin suomalaisystävien luo. Tuliaisiksi mukana säkillinen kuivia sytykepuita takkaan, Kreeta värjöttelee edelleen helmikuun viluissa. Matkalla olivat poikenneet Kalivesin naapurikylässä Almiridassa kahvittelemassa sikäläisen hotellin isännän, ruotsalaisen Kennethin ja bokserinsa Iran vieraina. Kaikilla oli ollut mukavaa, niin isännillä kuin koirilla, hiekkarannan kaivajilla. Kenneth on käynnistänyt omalla paikkakunnallaan tukikeräyksen varattomille, mukaan on saatu jo satoja pohjoismaalaisia kuin myös paikallisia elintarvikeliikkeitä. Euroopan yli pyyhkäisee solidaarisuuden aalto kreikkalaisia hätääkärsiviä kohtaan, Almiridassa avustustoimia kanavoidaan paikallisen Punaisen ristin kautta.

Samansuuntaisia ajatuksia olen kuullut jo pitkään: Monet meistä Kreetalla ison osan vuotta asuvista kuin myös täällä lomailevista ovat miettineet käytännön mahdollisuutta auttaa niitä, jotka kärsivät maan tilanteesta. Taustalla on hyviä muistoja ja kiitollisuutta Kreetaa, kreetalaisia kohtaan, täällä olemme kokeneet hyviä hetkiä, vieraanvaraisuutta ja ystävällisyyttä. Voisimmeko nyt ojentaa kätemme ja helpottaa hädän arkipäivää. Rethimnonissa kerätään kaikkea tarpeellista: vaatteita, jalkineita, leluja ja lääkkeitä. Joillakin on kaikesta pulaa. Almiridasta liikkeelle lähtenyt kutsu on tavoittanut monia pohjoismaalaisia näihin talkoisiin. Isännät ja koirat olivat iltapäivän tunteina puhuneet varainhankinnasta, ruokaketjuista, suunnitelmista tavoittaa tarvitsevat. Kreikan tilanne puhuttelee. Solidaarisuuden ilmaukset, yhdessä toimiminen ja autetuksi tuleminen luovat sitä maaperää, mistä voi versoa uusi toivo.
Perin koirapitoinen on ollut kotiväkeni matka, myös Kalivesin ystäviemme luona asustaa koira, lady-Milli, joka ei paljoa pentukoirasta piittaa. On hyvä, että Milo-pentumme saa opetusta suhtautumisessa arvokkaisiin koiraneiteihin. Talon emäntä Kiti on alkanut leipoa paikalliselle tavernalle omaa mausteista leipäänsä, voimakkaasti leivän makuista, suomalaisella vivahteella. Kalivesin rantatavernan väki on maisteltuaan siihen mieltynyt ja tarjoaa sitä nyt myös asiakkailleen. Kevään Kalivesinkävijät, käykää maistamassa Ikaroksen suomalaisleipää! Olen myös kuullut eri tahoilta kehuja sadelleen paikan uunisaganakille.

Isännän ja koiran kotimatka oli kulkenut Kournas-järven kautta. Vesi on korkealla kaikkien näiden sateiden jälkeen. Mennäkesäiset aurinkotuolit makaavat veden alla, koko ranta on jäänyt veden peittoon. Pöydät oli katettu sunnuntailounasta varten tavernojen ulkoterasseille, aurinko pilkisteli, muttei vieläkään juuri lämmittänyt. Hanhilla riitti juttuja, kiitäessään tyynen järven pinnalla.

Iltapäivän auringossa Mesinmäen liepeiltä katsellen Psiloritis oli näyttänyt kauneimmat talvikasvonsa.

You may also like...

2 Responses

  1. Raila Järveläinen sanoo:

    Pysykäätten lämpiminä siellä, niin nekin yritämme täällä Helsinkiläisten hankien keskellä. Vielä eilenkin satoi parikymmentä senttiä lisää, alkaisi jo lumityö riittämään 🙂

  2. SillaM sanoo:

    Auttaminen on ollut meilläkin mielessä. Kannatan lämpimästi. Pienimuotoisesti olen sitä tehnytkin pakkaamalla matkalaukkuun sellaista, mitä olen voinut jättää tutulle lapsiperheelle.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *