Kesäkoti Kreetalla

Edellinen blogimme, Vuosi Kreetalla, kertoi vapaavuodesta, jolloin asuimme Kreetalla 14 kuukautta yhteen menoon. Niinhän siinä kävi, että ennätimme kasvattaa juuret saaren karuun maaperään. Oli vaikea lähteä. Lääkkeet piti etsiä: päätimme jatkaa Kreetan-kotimme vuokrasopimusta vuodella ja viettää ainakin syys- ja joululoman ystäviemme seurassa rakkaalla saarella.

Blogia oli mukava kirjoittaa ja palaute oli positiivista, joten tässä tulee jatkoa. Satunnaisia päivityksiä on siis luvassa. Aiheina entiseen tapaa kaikenlainen ihmettely, sillä kaukana kotoa ihmetyttää paitsi kaikki uusi ja vieras, myös entistä useammin kotimaan kummat jutut ja tavat.

Hienoista matkakohteista ja näkemisen arvoisista paikoista tulee varmaan myös kirjoitettua. Matkaa taitamme mieluusti moottoripyörällä. Kreeta on kaksipyöräisellä ajavalle paratiisi, koska mutkaisia mäkiteitä riittää eikä pysähtymispaikoista tule ikinä pulaa.

Jyrki ja Dafni ajoivat kuusi päivää halki Euroopan

Kartanlukija

Niinpä Dafni-bokseri sai vallata Volvon etupenkin, kun isäntä nosti kytkintä aprillipäivän aamuna. Lähtöaika valittiin sillä perusteella, että huhtikuussa pitäisi matkaan päästä jo kesärenkailla. Puoli vuotta saisi sitten auton puolesta olla Kreikassa ilman rekisteröintiä.Tämänkertainen seikkailu alkakoon kuitenkin räntäsateisesta Savosta. Isäntä puolustaa maata nykyään reservistä käsin, joten hän on vapaa matkustamaan vähän kauemmaskin. Emäntä joutuu vielä pakertamaan päivätöissä.

Ensiksi jännitettiin Suomen säätä. Maaliskuun lopulla näytti jo hyvältä, mutta juuri pari päivää ennen lähtöä satoi Savoon kunnon kerros lunta.

Kesärenkaillako?

 

50 km ennen Helsinkiä +0 C ja lumisadetta

 

 

 

 

 

 

 

 

Säätiedotus lupasi lumen sulavan, mutta tulossa oli saman tien lisää ja ihan koko maahan. Kuin tilauksesta säärintamien väliin jäi lauantaiaamuna aukko, jossa Jykä ajoi turvallisesti Helsinkiin. Tunti ennen satamaan saapumista alkoi sataa räntää, mutta vesikelin kesärenkaat pitivät hyvin. Viron-lautta vei kaksikon matkalle Euroopan ääriin.

 

 

Pärnu, ”Jahtklubi, Kylalistemaja”

 

Matkaetappeja olivat Viron Pärnu, Puolassa Wyzskow ja Itävallassa Herrnbaumgarten. Näissä paikoissa odottivat netistä varatut ja etukäteen maksetut hotellihuoneet.

 

 

Puola. Wyszkow, ”Lesny Dworek”-hotelli

Puolassa Lesny Dworek-hotellissa ja ja Itävallassa Landhaus zum Siebenscäferissä mies ja koira olivat pienten majatalojen ainoita asukkaita.

 

Itävalta. Herrbaumgarten, ”Landhaus zum Siebenscläfer”

Herrnbaumgartenissa itse asiassa koko talo odotti vieraita yksinään: sähköpostissa
oli viesti, että talon omistaja on muualla, mutta huoneen avain löytyy kukkaruukun alta, ja aamupalaa tullaan tarjoilemaan.

Itävallasta matka jatkui Italiaan ja Venetsiassa ajettiin laivaan. Laivaa odotellessa tutustuttiin läheiseen Malcontentan-kylään, joka oli kuin Venetsia pienoiskoossa. Kanavat ja kaikki.

Tauko, Itävallan Alpit

Ukkonen saatteli matkustajat melkein helteisestä säästä merelle. Dafnia alkoi jo läähätyttää ja Jykä kaiveli matkalaukusta T-paidan, kun mittari kipusi yli kahden kympin.

Malcontenta

Lämmin alkaa jo läähätyttää

 

 

 

 

 

 

 

Tyyni enteilee ukkosta,
pilvet nousevat taivaanrannasta

Venetsia – Patra, ”M/S Cruise Olympia”

Minoan Linesin Cruise Olympia ajoi Anconan kautta Kreikan Igumenitsaan. Sen välin matkustimme samalla aluksella viime syksynä ja keväällä -15.

Nyt Volvo pysyi ruumassa vielä Igoumenitsasta Patraan, Peloponnesokselle. Sieltä Jykä ajoi Ateenaan, mistä alkoi viimeinen yön yli –matka Kreetalle.

Autokansi

 

 

 

Perjantaiaamuna lautta rantautui Iraklioniin normaalit pari tuntia myöhässä aikataulusta.

Dikti-vuorilla vielä lunta

Dafni sai haistella tuttuja tuoksuja, kun matka taittui Agios Nikolauksen reittiä eli E75-tietä pitkin pohjoisrannikkoa ja sitten poikki saaren kapeimman kohdan Ierapetraan ja omaan tuttuun kesäkotiin, Koutsounariin.

Kuin kotiin tulisi

Tutuilla lenkkipoluilla

– Kreikan kieli on muhinut takaraivossa, Jykä iloitsi. – Ei ollut minkäänlaisia vaikeuksia vaihtaa englantia kreikkaan, kun matkalla pistäytyi pita-ostoksilla ja lopulta perillä pääsi tervehtimään naapurin vanhaisäntä-Jorgosta ja Pelagia-rouvaa. Vaikka sen suuremmin ei kieliopintoja tullut talven mittaan harjoitettua.

Tuttavia sai tervehtiä muutenkin pitkin päivää. Kaupassa sattui vastaan naapureita omalta kylältä, vaikka kaupungin suurimmassa supermarketissa piipahtikin. Rakas ystävä Nikos tuli bongattua vauhdissa autosta, mutta Jykä teki kuin kreikkalaiset: hätävilkut päälle ja pikaparkkiin tien varteen ja sitten käsi ojossa ystävää moikkaamaan. Muutama muukin hyvä tuttu tuli huomattua, mutta he eivät tunnistaneet Jykän Volvoa. Alfahan on nykyään taas Suomen rekkareissa ja Lissun näppäränä työmatka-ajokkina.

Kreikka-puhelin heräsi eloon, kun Ierapetran-Lissu kyseli, joko sitä ollaan perillä, ja toivotteli tervetulleeksi lounaspöytään. Mirtokseen piti kuitenkin ensin käydä purkamassa lasti kaikenlaista Suomi-tarviketta, joita talvella kerättiin odottamaan nimenomaista kyytiä. Mainittakoon, että mukana kulki aito suomalaisvalmisteinen saunankiuaskin.

Taverna Katerinan kissa Salama alias Astrapi, ystävien kesken Sipsina, otti Dafni-koiran vastaan oikein hienosti. Vanha melkein-ystävyys uusittiin juomalla maljat. Nimittäin Sipsina ei muuten juuri ihmisten nähden nenäänsä vesikuppiin kostuta, mutta jostain syystä sen on päästävä juomaan koiriemme vesikupista. Kai se haluaa näyttää, että ei pelkää Dafnia. Rennosti se ainakin kävi koiran edessä piehtaroimassa. Dafni puolestaan otti rauhallisesti ja vain katseli, vähän heilutti häntää. Tässä on se kissa, jota ei jahdata, Dafni tietää.

Mainittakoon, että Cara-vanhus täytti helmikuussa 15 vuotta mutta on edelleen hyvässä ja reippaassa kunnossa. Se tuli syksyllä Kreetalta kotiin hyvin väsyneenä ja ruokahaluttomana, mikä saattoi johtua kuivumisesta, sillä mitään elimellistä vikaa ei löydetty. Päätettiin siis, että vanha tyttö jää loppuiäkseen Suomeen. Kreetan talvet sopisivat sille varmaan erittäin hyvin, mutta emme riskeeraa viemällä sitä kesien helteeseen. Tyttäret saavat siitä kesäkoiran.

Takana pitkä, kylmä talvi

Kreetalla viettämämme talvi 2015/16 oli leuto ja kuiva, itse asiassa liiankin kuiva. Onneksi kulunut talvi ainakin jonkin verran korvasi ehtyneitä vesivarantoja. Lunta satoi koko saarelle, vain meidän eteläisin kolkkamme jäi ilman yhtään lumisadetta. Vuorilla on tälläkin hetkellä komeat, yhtenäiset peitteet; me saimme nähdä vain vähäisiä kuorrutuksia. Koleaa, tuulista ja lopulta onneksi vesisateistakin talvea kesti kolme kuukautta.

Kosteuden poistajat ovat keränneet vettä vaatteista tiiviissä laatikoissa

Tällaisena talvena voisi odottaa tyhjillään olleesta huushollista löytyvän mohlaa, hometta. Onneksi asuntomme on kuivassa paikassa ja läpi talon on mahdollista tuulettaa, joten raolleen lukitsemamme ikkunat olivat hoitaneet ilmanvaihdon ja talo oli raikas ja homeeton. Vähän vettä oli jäljistä päätellen tullut toisen oven alta sisään, mutta lammikko on siitä itsekseen haihtunut.

 

Ruoat olivat säilyneet myös hyvin syksystä, siis vähän jauhoja, riisiä, mysliä, teetä ynnä muuta oli kaapissa edelleen syöntikuntoisena. Luonnollisesti tiukasti suljettavissa muovi-laatikoissa. Pikku önniäiset kuten muurahaiset olisivat muuten varmasti löytäneet ne.Vuodevaatteet löytyivät kuivina tiukoista muovipusseistaan ja villapeitteet olivat säilyneet raikkaina tiiviissä muovilaatikossaan. Vaatelaatikoiden ”kosteudensyöjät” olivat keränneet vettä ihan toista desiä, mutta vaatteet olivat kuivia, joten niiden laittaminen oli hyvä ratkaisu.

Isäntä pääsi kuitenkin ensimmäiseksi siivoushommiin. Avoimista ikkunoista ja oven alta oli sisään tullut jonkin verran Saharaa tai mikseipä vaan paikkakunnan omaakin hienoa hiekkapölyä. Siispä imuri laulamaan ja luuttu soimaan. Kaksi kuollutta torakkaakin löytyi. Onneksi vain kaksi ja ihan pientä: odotettavissa ei ole ainakaan kotoperäistä kuhinaa siis. Valitettavasti kesän lämmetessä näitä inhokkeja lentää asuntoihin ihan omin siivin.

Vielä piti lämmityslaite kaivaa esille laatikostaan, edellisen viikon pilviset päivät ja sadekuurot eivät olleet antaneet seinien lämmetä tarpeeksi. Sitten otettiin Messenger-yhteys Suomen kotiin ja toivoteltiin puolin ja toisin hyvää yötä. Matkasta väsyneet nukkuivat varmaan makoisasti, samoin matkaa jännityksellä seuranneet kotijoukot saattoivat huokaista. Helpotuksesta ja kaihosta.

Terveisin Kreetalta Jyrki, Suomesta Lissu

You may also like...

10 Responses

 1. Mira sanoo:

  Olipa ihana lukea taas blogianne!
  Ja mikä hauska yhteensattuma, Koutsounariin tulossa kolmeksi viikkoa perheen kanssa :).
  Kovasti matkaa odotellaan kolmen lapsen kanssa, jotka ovat myös tottuneita Kreetan kävijöitä.
  Kreeta on vienyt myös meidän sydämen, koti haaveissa….

  • vuosikreetalla sanoo:

   Tervetuloa! Täällä on hyvä ranta ja hyvät mahdollisuudet tehdä retkiä vuokra-autolla ympäristöön. Myös joukkoliikenne pelaa Ierapetraan.

   • Mira sanoo:

    Kiitos 🙂
    Viime keväänä ja alkukesästä kiersimme 2 viikkoa Haniasta itä -Kreetan Vaita myöten ja Matalan kautta takaisin. Nyt pitäisi 3 viikkoa osata pysyä ”paikallaan”, joten monenlaiset aktiviteetit kiinnostaa rotkoretkeilyä myöten 🙂

 2. Ulla sanoo:

  Niin mukavaa luettavaa.

 3. Riitta Kaltala sanoo:

  Kiitos matkapäiväkirjasta… Minulla tuo Kreetalla asuminen on toistaiseksi vain unelmissa, elämäntoveri kun ei lämpene ajatukselle… 🙁

 4. maria sanoo:

  hei
  onko vaikeaa löytää vuokrakämppää tältä suunnalta kreetaa?

  • vuosikreetalla sanoo:

   Hei, anteeksi pitkä vastaus aika, mutta on ollut hiukan kiireitä. Netissä on koko Kreikkaa käsittäviä kiinteistönvälitys sivustoja, joiden kautta voi löytää asuntoja. Mutta paras tapa on tutustua lomareisulla vaikka johonkin tavernan yms. omistajaan, jolta voi kysyä mahdollista vuokra-asuntoa. Hän kyllä osaa sitten neuvoa asiassa eteenpäin.

   • Maria sanoo:

    Kiitos vastauksesta ja mukavaa kesää sinne teille

 5. Taikku sanoo:

  Olipa kiva lukea tätä, meitä on neljän hengen seurue lomailemassa juuri Fermassa! Ihanaa seutua.

 6. vuosikreetalla sanoo:

  Hyvät lukijat! Tätä artikkelia ei kannata kommentoida, koska jostakin syystä tämä vetää tuhatmäärin roskapostia, ja seasta on mahdotonta seuloa oikeaa asiaa.

  Kirjoittajat